Zoals ik eerder al schreef in een weekblog, wil ik terug kijken op 2019 en alles wat ik heb gedaan / beleefd op de fiets.

In deze blog kijk ik terug op alle evenementen waar ik aan heb deelgenomen. En vertel ik ook een beetje wat de bedoeling is voor 2020 en de lessen die ik afgelopen jaar geleerd heb.

Een paar statistieken:

 • 6 evenementen
 • +- 600 km gereden
 • +- 2600 hoogtemeters overwonnen
 • +- 19 bananen gegeten
 • +- 22 energie repen gegeten
 • +- 26 liter sportdrank gedronken
 • +- 1500 vrijwilligers actief bij alle evenementen

Verder hoop ik dat mijn overzicht jou kan helpen een keuze te maken om een keer aan één van deze evenementen deel te nemen of waarom je juist het evenement moet overslaan.

Mijn dank aan alle vrijwilligers is dan ook erg groot, mede dankzij hun kunnen dit soort evenementen worden georganiseerd.

De route van de Geopark Hondsrug Classic 2019!

Alle evenementen op een rij!

Hierbij wat actiefoto’s van mij in actie tijdens alle evenementen. Voor meer informatie per evenement bekijk het kopje in het onderstaande lijstje.

Hier vind je onder andere een link naar mijn blog over het evenement, een beoordeling gebaseerd op mijn route beoordelingen en de link naar de site van de organisatie.

Ook vind je bij elk evenement een tip, die ik je graag mee wil geven en sommige tips zijn ook van toepassing op andere evenementen of soort gelijke evenementen.

Heb je tips, of evenementen die ik eens moet rijden, laat het mij vooral weten via de social media kanalen!

Mijn deelnames en informatie over evenementen!

Lakebike24

Lakebike wordt georganiseerd in Best en je kunt meedoen in verschillende categorieen: 6 uur solo / duo team 6 uur / team 6 uur / 24 uur solo / 24 uur team. Ook kun je meedoen met bedrijventeams en als gemixte teams (man/vrouw)

 • Route: 3/5
 • Bereikbaarheid: 5/5
 • Moeilijkheidsgraad: 3/5
 • Verzorging: 0/5

Bij dit evenement moet je zelf zorgen voor je verzorging. De moeilijkheidsgraad zit hem hier in de duur van het evenement en niet in de technische kanten van de route.

KVS Cycling Tip: Wees op tijd en verken het parkoers 1 a 2 keer voordat je start.

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/06/02/lakebike24-solo-6-uur-een-echte-uitdaging/

Meer info: https://lakebike24.nl/

Bartje 200

Bartje 200 is het zomerse broertje van de Drenthe 200, en zoals de naam zegt is dit een MTB marathon van 200 kilometer door het mooie Drenthe

Dit evenement rijd je de volledige 200 kilometer solo, dit jaar kun je echter met de Drenthe 200, in estafette vorm rijden. 100 kilometer per deelnemer (dus teams van 2)

 • Route: 3/5
 • Bereikbaarheid: 5/5
 • Moeilijkheidsgraad: 5/5
 • Verzorging: 5/5

De moeilijkheidsgraad voor Drenthe 200 zit hem in ook weer in de duur / afstand van dit evenement.

De verzorging is erg goed en bij alle 4! de verzorgingsposten is voldoende drinken en eten voorhanden.

KVS Cycling Tip: Zorg voor een goede broek met zeem! Je zit tussen de 9 en 11 uur op je fiets.

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/06/17/16-juni-2019-bartje-200/

Meer info: https://www.bartje200.nl/ / https://drenthe200.nl/

Wielerfestival Montferland

Eind juni wordt altijd dit Wielerfestival gehouden in ’s Heerenberg, rondom de route van Montferland. Je kunt kiezen uit meerdere mogelijkheden: 110 kilometer (2x de 55 kilometer rondes) / 55 kilometer / 40 kilometer / 25 kilometer (kids).

Wees echter wel er op voorbereid dat er nog flink geklommen wordt per ronde! 800-900 hoogtemeters zijn eigenlijk standaard in de 55 kilometer ronde.

 • Route: 4/5
 • Bereikbaarheid: 4/5
 • Moeilijkheidsgraad: 3.5/5
 • Verzorging: 5/5

Afhankelijk van de afstand die je kiest, verschilt de moeilijkheidsgraad tussen de 3 en een 4. Dit komt mede door het flinke hoogteverschil wat je toch moet overwinnen.

Bereikbaarheid krijgt een paar punten minder omdat de parkeermogelijkheden ver van de start / finish af liggen en het erg druk kan zijn om goed te kunnen parkeren.

KVS Cycling Tip: Zorg voor een goede keuze wat betreft versnellingen, de klimmen zijn redelijk steil en zwaar.

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/06/29/montferland-marathon-2019/

Meer info: http://www.wielerfestivalmontferland.nl/

MTB Marathon Amerongse Berg

Op de route van Amerongen, en op de Amerongse Berg wordt deze marathon verreden in 2 afstanden: 58 en 87 kilometer. Dit betreft afhankelijk van de afstand 2 of 3 lussen van 29 kilometer. Ook rondom Amerongen moet je rekenen op veel hoogteverschil.

 • Route: 5/5
 • Bereikbaarheid: 2/5
 • Moeilijkheidsgraad: 3.5/5
 • Verzorging: 5/5

Ook hier schommelt de moeilijkheidsgraad weer een beetje, net zoals bij het wielerfestival. Het hoogteverschil is flink en de klimmen zijn steil en technisch.

De verzorging is goed en eigenlijk het enige minpuntje is de bereikbaarheid. Je parkeert buiten het bos en de start / finish is 3-4 kilometer vanaf de parkeerplaats in het bos te vinden. Met verder geen mogelijkheden voor eventuele toeschouwers of ”verzorgers”.

KVS Cycling Tip: Wees goed op tijd, +- 45 minuten voor aanvang in verband met de wandeling / fietstocht naar de start / finish

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/07/07/marathon-amerongse-berg/

Meer info: https://mtb-marathon-amerongen.nl/site/

Bart Brentjens Challenge

Hét evenement georganiseerd door Bart Brentjens, die in 1996 de allereerste gouden medaille voor de mountainbike discipline won op de olympische spelen in Atlanta.

Het evenement vindt plaats in Zuid-Limburg en dus is het klimmen en nog eens klimmen. Je hebt de keus uit de volgende afstanden: 40/55/75/95 of 110 kilometer. De hoogtemeters liegen er ook niet om en beginnen bij 900 hoogtemeters voor de 40 en 55 kilometer routes en lopen op tot 2000 hoogtemeters voor de 110 kilometer.

 • Route: 5/5
 • Bereikbaarheid: 4/5
 • Moeilijkheidsgraad: 5/5
 • Verzorging: 5/5

Dit evenement scoort een 5 op moeilijkheidsgraad als enige uit deze lijst, het vele hoogteverschil, de technische moeilijkheidsgraad van sommige singletracks / afdalingen en beklimmen zorgen voor deze 5.

Ook is dit een evenement waar weersinvloeden een hele grote rol spelen ten opzichte van andere evenementen.

De verzorging is tip top in orde en de route is gewoonweg geweldig. Vele mooie vergezichten over het Limburgse landschap en vanaf de 75 kilometer afstanden rijd je ook een stuk door België.

KVS Cycling Tip: Kies voor goede lekbestendige banden of rijd tubeless

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/10/05/bart-brentjens-challenge-2019/

Meer info: https://www.bartbrentjens-challenge.com/

Geopark Hondsrug Classic

Dit evenement word na afwezigheid van een aantal jaar weer georganiseerd rondom de MTB Route Gieten. In 3 verschillende lussen van ongeveer 12 kilometer per lus leg je 65-70 kilometer af. Wil je wel meedoen maar wil je elke lus 1x rijden? Dit is ook mogelijk!

 • Route: 2/5
 • Bereikbaarheid: 4/5
 • Moeilijkheidsgraad: 2/5
 • Verzorging: 0/5

De route krijgt helaas maar een 2, mede door veel deelnemers zitten er veel brede paden in en slaan we echt mooie stukken van de route van Gieten over. Verder heb ik geen gebruik gemaakt van de verzorging dus kan ik daar geen oordeel over geven.

Op een paar kleine heuvels na is de route nagenoeg vlak en is het dus ook niet zozeer een moeilijk evenement.

KVS Cycling Tip: Zorg voor meerdere opties wat betreft kleding, vanwege de datum van dit evenement kun je van alles verwachten wat het weer betreft.

Mijn deelname in 2019: https://kvscycling.com/2019/10/12/geopark-hondsrug-classic/

Meer info: https://www.janseneventsportmanagement.nl/evenementen/geopark-hondsrug-classic/

Tips voor deelname!

Behalve een goede conditie, zorg ook voor een goede voorbereiding voordat je deelneemt aan het evenement.

Denk hierbij aan de juiste kleding en voeding. Als je al weet welke voeding werkt voor jou, zorg dat je je eigen voeding / sportdrank meeneemt zodat dit soort details niet je deelname in de weg kan staan.

Zorg natuurlijk ook dat je materiaal goed in orde is, een helm is overal zowiezo verplicht en afhankelijk van het soort race (bijv. 6 of 24 uurs race) is verlichting ook verplicht of nodig.

Daarnaast ga je natuurlijk op pad met je mountainbike en zorg dus ook dat deze tip top in orde is, denk hierbij aan je remmen / versnellingen maar ook bijvoorbeeld de juiste banden voor de juiste ondergrond.

**Helaas kan ik geen tips geven of een evenement wel of niet geschikt is voor jou i.v.m. je conditie / vaardigheden en andere zaken.**

Leermomenten!

Als je de blogs hebt gelezen, dan komt er eigenlijk één thema steeds terug naar boven:

De rit indelen

Elk evenement ondervond ik hetzelfde probleem weer, ik wist niet hoe ik hem moest indelen en hoe ik mijn krachten moest verdelen.

Dit betekende dat ik tijdens elk evenement altijd over de streep kwam met het gevoel dat ik nog energie over had voor meer kilometers. Dit betekend niet dat ik deze extra kilometers ook graag had gemaakt, echter voelde het wel zo.

Ook betekende het verkeerd indelen van de rit dat ik dan bij een verzorgingspost echt moe was en dan een x aantal kilometers toch rustig aan deed.

Om vervolgens toch weer mijn tempo te verhogen en mee te rijden met de mensen om mij heen.

Dit wordt dan ook zeker een verbeterpunt en ik ga dus ook uitzoeken en werken om dit te verbeteren.

En in 2020?

Een aantal evenementen van 2019 staan zeker hoog op mijn lijstje voor 2020, hieronder vallen onder andere Lakebike, Wielerfestival Montferland en de Bart Brentjens Challenge.

Dit wil absoluut niet zeggen dat de andere evenementen worden overgeslagen, alleen zou ik bovenstaande evenementen erg graag wel willen rijden en daarvoor eventuele andere opties laten schieten.

De komende weken ben ik nog wel druk om de kalender voor 2020 te vullen en ook in 2020 zal ik weer verslag doen van de gemaakte kilometers tijdens welk evenement dan ook!

Bedankt voor het lezen!

Route van Bartje 200 in 2019!

*Alle deelnames aan evenementen zijn uit eigen middelen betaald*

**Helaas kan ik geen tips geven of een evenement wel of niet geschikt is voor jou i.v.m. je conditie / vaardigheden en andere zaken.**