In deze blog wil ik wat vertellen over mijn keuzes om toch buiten te trainen en geen home trainer in huis te halen of om aan spinning te gaan doen.

Andere manieren van training?

Naast het fietsen buiten kun je kiezen voor de volgende alternatieven:

  • Spinning
  • RPM (Eigenlijk spinning / interval training)
  • Turbo trainer (interactief of niet)
Een voorbeeld van een turbo trainer.

Spinning en RPM kent iedereen tegenwoordig wel, dit kan gevolgd worden bij de meeste sportscholen op vaste dagen / tijden op basis van een groepsles waar iedereen zijn eigen grenzen op zoekt om lekker te trainen.

Wat is een turbo trainer? In de turbo trainer zit een vliegwiel die verschillende weerstanden kan simuleren. En afhankelijk van het type monteer je de fiets met of zonder achterwiel.

Tegenwoordig kun je zoals met zoveel ook ”Smart” trainen. Dit kan met meerdere virtuele training werelden. Echter is de bekendste Zwift.

Deze software kan met je smart trainer communiceren en afhankelijk van de training of wat er gebeurt in de trainings-omgeving de weerstand aanpassen.

Ervaringen met spinning / turbo trainers.

Bovenstaande manieren zijn een erg mooie oplossing om consequent je training voort te zetten tijdens de winter.

Echter heb ik de afgelopen maanden o.a. spinning en RPM gedaan en voor mij is het geen fijne training. Een deel daarvan ligt ook in de aard van een groepsles.
De vaste tijden / dagen dat de groepslessen worden gegeven passen niet altijd in mijn schema.

Turbo trainer / smart trainer dan? Vorig jaar heb ik een turbo trainer gebruikt en thuis getraind. Dit ging mij wel beter af dan de groepslessen echter als je kleiner woont is het lastig een goede plek te vinden voor je trainer / waar je traint.

Aangezien je toch een flinke inspanning gaat leveren doe je dat liever niet in een woonkamer of slaapkamer waar het 20 graden is.

Toch buiten trainen!

Dus, kwam ik uiteindelijk tot de conclusie om toch buiten mijn training voort te zetten, ook met de mindere temperaturen in de winter. Maar in de winter kan het ook gewoon erg mooi zijn in de natuur.

Zoals beschreven in mijn stukje over mijn uitrusting is de juiste kleding erg belangrijk. Met de juiste voorbereiding / kleding kun je altijd wel naar buiten om te trainen.

Het hoofddoel tijdens mijn winter trainingen zijn basis kilometers maken. Interval training komt later wel als de temperatuur wat beter is.

Al met al zit ik met erg veel plezier op de fiets, ook tijdens de winterse omstandigheden.