
Waarom verlichting nodig?
Eerder schreef ik al op mijn blog dat ik liever buiten train in plaats van binnen, ook in de winter.
Hierbij heb ik dan wel voldoende licht nodig om mijn ritten veilig te kunnen maken.
Ik wil veel kunnen zien en gezien worden!
Aangeraden voor offroad gebruik: 1000 – 2000 lumen verlichting of meer. Waarvan 1 op je helm en de andere op het stuur.
Na veel zoeken en meerdere opties bekeken te hebben viel mijn keuze op de Knog Pwr Trail.
Knog is een Australische fabrikant van verlichting / fietsbellen / fietssloten en vele andere producten gericht op avontuurlijke sporten.

Knog Pwr Trail 1000 lumen
Wat mij aantrok in de Knog lampen was vooral het feit dat ze modulair zijn.
De Knog Pwr Trail is de mountainbike variant van deze lamp en er is een weg variant verkrijgbaar.
Zo zijn er uitwisselbare lampen en accu’s maar ook verlengkabels om bijvoorbeeld de accu in je rugzak te doen of om de accu op je frame te monteren.
En er is een app te downloaden voor je PC waarmee je de verlichting kan aanpassen naar jou wensen en de volgorde van de standen kan aanpassen.
De behuizing van de accu en de lamp is van aluminium en de gehele lamp en accu zijn bestand tegen regen. Verder verstel je de lichtstraal doormiddel van het verdraaien van de lamp waarmee je door de verschillende lichtstanden heen draait.
Met 1000 lumen heb je erg veel licht tot je beschikking in 6 verschillende standen en licht sterktes.
Hierbij een lijstje met standen en accu verbruik:
- Maximale verlichting: 1000 lumen – 2 uur
- Gemiddelde verlichting: 550 lumen – 3 uur
- Pulserende verlichting: 300 lumen – 8 uur
- Continue verlichting: 80 lumen – 21 uur
- Knipperende verlichting: 225 lumen – 14 uur
- Eco knipperende verlichting: 15 lumen – 300 uur
De laatste 2 genoemde standen zijn in Nederland niet toegestaan om als verlichting te voeren op de fiets.
De accu heeft een vermogen van 5000 mAh en is ook te gebruiken als powerbank voor het opladen van je telefoon of Garmin.
Opladen van de accu gaat via een usb kabel en het duurt 3,5 uur om de accu volledig op te laden.
Gemonteerd op het stuur van mijn mountainbike De accu aansluitingen Verlengkabel voor montage van de accu op andere plaatsen De fiets met lamp van voren gezien
Montage van de Knog Pwr Trail
Ik heb voor mijzelf twee lampen aangeschaft, één is gemonteerd op mijn helm en de tweede monteer ik met de bijgeleverde beugel op het stuur.
In de verpakking van de Knog Pwr Trail vind je standaard een beugel voor aan het stuur en een houder voor op je helm.
De lamp monteer je via een schuif systeem aan de zijkant van de lamp aan de beugel die je vervolgens vergrendeld met een draaiknop. Dit systeem werkt prima en je lamp zit erg goed vast, alleen is het even uitvogelen hoe het precies werkt.
De helm bevestiging is doormiddel van 2 losse plaatjes en 1 schroef waarmee je de plaatjes door een ventilatie opening in je helm kan vastzetten waarna je de lamp bevestiging met een inbusje vastzet in de helm bevestiging.

Knog Pwr Trail in gebruik!
Lezen over de lamp is leuk, maar je wilt natuurlijk weten hoe de lamp zich houdt waarvoor die is gemaakt.
Oftewel, tijd om de mtb routes op te zoeken in het donker en eens te kijken hoeveel licht je nou daadwerkelijk bij je hebt.
De route waar ik de verlichting gebruikt heb is die van Baggelhuizen, met veel begroeiing en verder geen andere lichtbronnen is dit een mooie route om de verlichting goed te testen.
Ondanks dat er wordt aangeraden om met minstens 2000 lumen te rijden op het stuur en 1000 lumen of meer op de helm kom ik toch aardig leuk over het parkoers in Baggelhuizen met in totaal 2000 lumen aan verlichting.
Hieronder dan ook een galerij met meerdere foto’s van de verlichting.
Beide lampen aan Alleen de stuurlamp De lichtstraal vanaf de andere kant
Knog Pwr Trail, de conclusie
De Knog Pwr Trail geeft veel en goed licht vanwege de gecombineerde lichtstraal en de plaatsing van 3 lampen in de lamp zelf. Dit zie je dan ook terug in het bos en in gebruik.
De bouwkwaliteit van de behuizing en lamp is erg goed en kan het tegen een stootje. Ook de bevestiging op de helm en op het stuur is degelijk en kan ook voldoende worden vastgezet dat de lamp niet kan bewegen.
Omdat alles modulair is, kun je vrij makkelijk een verlichting set samen stellen die voor jou werkt en dit is denk ik ook de kracht van deze verlichting.
De verlengkabel van de accu naar de lamp is net te kort om de lamp op je helm te monteren en de accu in je fietsshirt op te bergen voor net even iets meer comfort. Dit is dan ook wel een verbeterpunt.
Ook is het aanpassen van de lichtstraal tijdens het fietsen niet altijd goed te doen vanwege de draaiende beweging die je moet maken met de lamp. En wellicht dat knoppen hier beter hadden gewerkt.
Onder aan de streep ben ik erg tevreden met de verlichting van Knog en zou ik je zeker willen aanraden eens te kijken bij hun assortiment als je verlichting zoekt voor het fietsen.
Meer info over Knog: https://www.knog.com.au/
Mijn blogpost over binnen of buiten trainen: https://kvscycling.com/2019/01/27/slecht-weer-binnen-of-buiten-trainen/
*het product is uit eigen middelen betaald en betreft geen sponsoring*