Iedereen vindt het denk ik moeilijk om zichzelf te motiveren om lekker te gaan fietsen of te ontspannen in de natuur tijdens de winter.

De warme kachel en alle dingen die je tegenwoordig thuis kunt doen tijdens de kou, zoals netflix / youtube of hoe het ook heet.

Zelf vind ik het ook altijd lastig om de omschakeling te maken zodra de temperaturen veranderen zeker als ik daardoor de korte fietsbroek en het normale fietsshirtje moet inruilen voor de warme kleding.

Wel wil ik je aanraden om tijdens de winter de ritten wat korter te maken en de echte afstanden en nieuwe prestaties te laten wachten tot het voorjaar.

Met deze blog, wil ik jullie helpen door te vertellen hoe ik toch op pad ga in de winter!

Blauwe luchten tijdens de zomer bij de Vam-berg.

1: Goede kleding!

Alles begint met de juiste kleding. Van goede sokken tot eventueel een helmmuts.

De opties voor goede kleding zijn er genoeg van alle grote merken. Denk hierbij aan thermobroeken / shirts en bijvoorbeeld windstoppers.

Maar de belangrijkste tip is denk ik wel: draag altijd je kleding in lagen. En niet alleen maar een winterbroek en een wintershirt. Hoe goed deze kleding ook is, dan krijg je het alsnog koud.

Zelf draag ik tijdens mijn winterritten:

 • Lang zweetshirt
 • Korte mouwen fietsshirt
 • Lange mouwen fietsshirt
 • Korte fietsbroek met zeem
 • Lange fietsbroek zonder zeem
 • Dikke sokken
 • Overschoenen
 • Goede winterhandschoenen
 • Evt. een windstopper / helmmuts / fietssjaal

Dit is nogal een lijst, en alles bij elkaar ook wel wat werk om je netjes aan te kleden! Echter heb je veel voordeel van de juiste kleding.

Fietsen in de winter? Zorg voor de juiste kleding!

Begin van het jaar in Gieten!

2: Goede verlichting

Tijdens de winter zijn natuurlijk de dagen kort, en als je ook nog overdag werkt zijn de dagen wellicht té kort!

Met goede verlichting en eventueel wat reflecterende kleding kun je ver komen om toch lekker te fietsen. Een paar week terug heb ik over mijn eigen verlichting een review geschreven, zie hiervoor de link onderaan deze blog!

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het fietsen in het donker:

 • Niet alle MTB routes mogen worden bereden na zonsondergang!
 • Denk aan je eigen veiligheid en zorg dat je zelf goed zichtbaar bent!
 • Zorg dat je de route kent!

Ik zal bovenstaande punten nog toelichten en vertellen wat mijn oplossingen zijn!

Niet alle MTB routes mogen worden bereden na zonsondergang!: Deze lijkt mij duidelijk, dit verschilt per natuurgebied en locatie!

Denk aan je eigen veiligheid en zorg dat je zelf goed zichtbaar!: Tijdens avondritten probeer ik altijd zoveel mogelijk gescheiden te fietsen van auto’s dus vooral fietspaden / offroad paden zonder auto verkeer.

Ook draag ik een reflecterend vestje met aan de voorkant een paar witte led lampjes en achterop een paar rode ledlampjes. Als je zoekt op hardloop reflectie vest kom je ze tegen voor allerlei verschillende prijzen bij verschillende webshops. Mede door dit vest ben je extra zichtbaar en voel ik mij net een stukje veiliger onderweg.

Ook draag ik reflecterende overschoenen en zorg ik voor andere reflecterende details in mijn kleding.

Zorg ook dat iemand in je omgeving weet waar je gaat fietsen en hoelang je ongeveer weg bent en neem altijd een telefoon mee!

Zorg dat je de route kent!: Wat je ook doet tijdends je avondrit, offroad of over verharde wegen, zorg ervoor dat je bekend bent met het gebied waar je fietst.

Zodat je weet waar je bent en waar je eventueel op moet letten. Want tijdens de kou / in het donker wil je niet graag verdwalen.

3: Geniet van de natuur!

Ik weet niet of dit echt een tip is, echter is het voor mij wel een reden om lekker op pad te gaan in de winter!

Tijdens de winter zien heel veel gebieden er toch net wat anders uit en dat kan dan ook voor mooie uitzichten leiden en ook daar kan ik dan enorm van genieten

Als laatste dan: mountainbiken in de sneeuw! Dit is wat mij betreft één van de leukste ervaringen die je tijdens de winter kunt opdoen.

Fietsen in de sneeuw, op een route of gewoon door de straat vind ik geweldig. Het knisperen van de sneeuw en de mogelijkheden die ontstaan.

Ook kun je tijdens deze situatie erg goed aan je techniek werken wat betreft grip en stabiliteit door de grenzen op te zoeken en gebruik te maken van de gladde omstandigheden (wel met mate natuurlijk!)

MTB Route Assen in de sneeuw!

En nu lekker fietsen!

Ik heb geen idee of deze tips je helpen om alsnog je fiets te pakken in de winter, uiteindelijk kun je het nog steeds te koud vinden ongeacht de hoeveelheid kleding die je aandoet of wat je er ook maar aan doet om het toch te proberen!

Toch hoop ik dat je met veel plezier deze blog gelezen hebt, en ik kan zelf niet wachten tot er weer een laagje sneeuw ligt!

Link naar de review over de verlichting de ik gebruik:

https://kvscycling.com/2019/10/19/review-knog-pwr-trail/