Dit is het 3de deel van de paar dagen dat we in Limburg waren voor de groepsrit met Cycloworld, de Bart Brentjens Challenge en ik had ook nog een dag tijd om een Canyon Lux Trail CF 7.0 te huren en te testen en de route van Valkenburg-Houthem te fietsen!

In deze blog lees alles over MTB Route Valkenburg Houthem en over de routevideo!

En maandag volgt deel 4 over het Shimano Experience Center, het huren van een fiets en mijn ervaring met de Canyon Lux Trail CF 7.0

MTB Route Valkenburg-Houthem

Allereerst wil ik beginnen met een andere manier van een route beoordeling, naast de geschreven beoordeling deze keer ook een filmpje! Ik heb dit ook al een keer eerder gedaan met de route van Ruinen!

  • Shimano Experience Center, De Leeuwhof 2, 6301 KZ Valkenburg

Info over de route:

  • Valkenburg-Houthem: 19,5 kilometer – +- 370 hoogtemeters – Blauwe MTB pijlen

Hierbij mijn rit over de route van Valkenburg-Houthem!

Valkenburg-Houthem, de route!

Vanaf mijn start locatie het Shimano Experience Center kun je twee kanten op om de route te starten, via de Cauberg of via Vilt en dat is eigenlijk de keus. En gezien dit de maandag was na de Bart Brentjens Challenge dacht ik verstandig te zijn door te kiezen voor de route over Vilt aangezien ik natuurlijk dacht gelijk aan de bak te mogen de Cauberg op!

En dus sloeg ik af in de richting van Vilt terwijl ik de blauwe pijltjes bleef volgen, en het duurde niet lang of ik was toch flink aan het klimmen richting Vilt, wat opzich ook wel logisch is gezien de locatie van Valkenburg!

Na amper 1,5 kilometer had ik al flink geklommen en stond ik midden in Vilt om af te slaan richting een afdaling over een breed pad, wat je deelt met wandelaars dus denk hier goed om!

De meeste hoogtemeters die ik net geklommen heb raak ik snel weer kwijt en een paar honderd meter verderop mag ik linksaf een steile klim op, waarna we weer wat op en neer gaan om vervolgens uit te komen bij onderstaande heuvel inclusief diep dal.

Net buiten Vilt

Tot nu toe zijn de paden vrij breed en goed begaanbaar en de beklimmingen goed te doen ondanks de inspanning van de dag ervoor, wat volgt is een leuke afdaling met een kleine technische passage vanwege de geul die langzaam in de route aan het slijten is.

Na een stukje afdalen gaan we wederom klimmen en deze klim is niet steil maar vooral lang en tussen de bomen door klimmen we omhoog naar het plateau waar we een aantal lussen gaan maken over de heuvel voordat we Berg en Terblijt binnen fietsen.

Dit stuk van de route is voornamelijk asfalt en brede klinkerwegen door het dorp heen, en zodra de weg weer wat afdaalt ontbreekt er toch een pijl op deze route, en bij de vluchtheuvel aan je rechterhand wil je ook 2 keer rechtsaf slaan de afdaling af naar Geulhem!

Tijdens deze afdaling staat er nog een pijl wat gek en deze vind je in een flauwe bocht in de afdaling, hier denk je dat je rechtdoor moet het grindpad omhoog met de bijbehorende slagboom, echter is dit niet de juiste route!

Kom je deze slagboom tegen ben je verkeerd gereden!

Je moet hier namelijk de afdaling over het asfalt richting Geulhem blijven volgen waar je pas onderaan linksaf slaat richting de onverharde paden!

Na deze flinke afdaling mag je linksaf en kom je op een fietspad terecht waar je een tiental meter verderop alweer linksaf mag, onverhard dit keer en te zien aan de heuvel weet je ook gelijk: dit word weer klimmen!

De klim hier is redelijk technisch met smalle paden en veel losse stenen en takken en ik denk met nat weer zelfs een technisch moeilijke klim vanwege de hoge kans op het veranderen van een pad in een watervalletje.

Met deze klim achter de rug dalen we af richting Houthem waar we het fietspad van even hiervoor moeten kruisen, let dus goed op en matig je snelheid!

Na wat asfalt kilometers in en rondom Houthem is het alweer tijd voor de laatste 2 beklimmingen van de dag, de eerste is een gedeeld mountainbike pad / wandelroute met grind en daarna krijg je een paar brede gravelpaden voor de terugweg naar Valkenburg.

Voor het zover is, mogen we nog een keer leuk afdalen waar we weer uitkomen op een fietspad, dus let ook hier goed op!

Hierna is het helaas gebeurt met alle plezier want een paar brede gravelpaden en wandelpaden brengen ons weer terug naar Valkenburg en het Shimano Experience Center!

Valkenburg-Houthem, de beoordeling!

De beoordeling van Valkenburg-Houthem, is goed en de route wordt prima onderhouden door de verantwoordelijke partijen.

De route krijgt een 4, een leuke route en zeker de moeite waard, de pijlen waren overal duidelijk geplaatst en zichtbaar en gevaarlijke punten werden goed aangegeven.

Bereikbaarheid is goed, bij het Shimano Experience Center kun je de auto goed kwijt echter is er wel een bijzondere situatie namelijk dat op de meeste dagen het parkeren betaald is, als je dus al optijd komt om te fietsen ben je al onderweg terwijl je dan opeens moet betalen voor parkeren, omdat het betaald parkeren pas ingaat vanaf 11:00 uur tot 19:00 uur.

De moeilijkheidsgraad is een 4, mede door de hoogtemeters en ook wel door de zware beklimmingen die je vind in deze route. Zeker voor een beginner zullen de paar afdalingen wat spannend aanvoelen vanwege de lengte en de snelheid die je kan bereiken.

Voor de ervaren fietser, is er door de korte lus maar wel stevige hoogtemeters voor deze afstand zeker ook wat te beleven, of door een 2de lus of door jezelf te testen op de route door met maximale inspanning te gaan klimmen!

De beoordeling voor Valkenburg-Houthem is als volgt:

  • Route: 4/5
  • Bereikbaarheid: 4/5
  • Moeilijkheidsgraad: 4/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

*de fiets is met eigen middelen gehuurd en betreft geen sponsoring of reclame*