Alweer een route die mij is aangeraden, ditmaal door een collega. Dus de fiets in de auto op Koningsdag en ik ben lekker gaan fietsen.

Dit keer dus alles over de route van Ruinen!

Ik ben de route gestart vanaf de parkeerplaats Bovenveen:

  • Parkeerplaats Bovenveen, Ruinerweg 12, 7932 PD in Ruinen.

Info over de route:

  • Ruinen: 20 kilometer – +- 80 hoogtemeters – Rode MTB pijlen

De route word onderhouden en aangelegd in samenwerking met de Wieler Toer Club Ruinen en Recreatieschap Drenthe.

Mijn eerste volledige video review!

Ruinen, de route!

Vanaf de parkeerplaats volg je eerst een klinkerweg en rijd je vanaf een zandpad gelijk het eerste stuk singletrack op, gelijk met leuke mooie bochten en strak stuurwerk is hier wel nodig!

De route zo beginnen is altijd leuk, al zou ik de volgende keer wel eerst een rondje warm fietsen bij de parkeerplaats om er alles uit te halen, nu fietste ik al leuke stukken van de route en was ik mijzelf nog aan het warm fietsen.

Na een paar honderd meter steek je een wandelpad over en vervolg je je weg over nog meer smalle singletracks met mooie bochten en waar goed sturen zeker belangrijk is! Je kruist regelmatig wandelpaden en fietspaden op deze route, dus let goed op!

En dan komt daar het eerste ”saaie” stuk, een breed bospad waar je met wandelaars het bos deelt en na een paar honderd meter sla je linksaf een rechte singletrack op.

De pret is wel van korte duur, omdat je weer terecht komt op een breed bospad als aansluiting naar de volgende stukken singletrack, hier vind je dan ook wel weer een leuk stuk singletrack en dit ligt er erg goed bij, echter al wel erg mul terwijl het pas eind april is op het moment van fietsen.

Na meerdere brede bospaden en singletracks kom je uit bij een mooi uitgestrekt heide gebied waar je een mooi uitzicht hebt op een waterpartij en het heideveld.

Een bankje ontbreekt hier helaas, echter vond ik het een heerlijke plek om even te genieten van het uitzicht en de mooie natuur.

Nadat je lekker hebt uitgerust, vervolg je je weg via meerdere singletracks waar je uiteindelijk uitkomt bij een kruising met een 60 kilometer weg, de kruising wordt duidelijk aangegeven bij het routebordje en doormiddel van 2 boomstammen op de route word de snelheid eruit gehaald.

Na het oversteken vervolg je via een fietspad en een goed begaanbaar bospad je route langs een vakantiepark, en hierna wachten weer een aantal mooie kilometers singletrack op je!

Helaas, aan alle mooie singletracks komt uiteindelijk een eind en je ontkomt bij deze route niet aan een kilometer of 2 aan brede bospaden en asfaltwegen en een fietspad om weer richting de parkeerplaats te fietsen.

Tijdens deze kilometers passeer je ook twee keer de spoorverbinding tussen Hoogeveen en Meppel, en als je pech hebt sta je stil voor een slagboom.

Na de 2de passage van de spoorlijn krijg je nog een kilometer aan singletrack voorgeschoteld waar je lekker draaiend en kerend weer richting de parkeerplaats gaat.

Genieten van de mooie natuur die Drenthe te bieden heeft

Ruinen, de beoordeling!

De beoordeling van Ruinen, is goed en de route wordt prima onderhouden door de verantwoordelijke partijen.

De route krijgt een 4, een leuke route en zeker de moeite waard, de pijlen waren overal duidelijk geplaatst en zichtbaar en gevaarlijke punten werden goed aangegeven.

Bereikbaarheid is ook goed en krijgt ook een 4, vanaf de A28 of N375 kun je de parkeerplaats makkelijk bereiken en is er relatief veel ruimte op de parkeerplaats, echter met een mooie dag en veel wandelaars zal dit ook wel erg druk kunnen zijn.

De moeilijkheidsgraad is ”maar” een 1, en dit betekend vooral dat je als beginner een leuke ronde kunt rijden zonder spannende of zware korte klimmetjes en je vooral kunt richten op je stuurmanskunsten verbeteren, doordat de route eigenlijk vlak is, kun je met 20 kilometer prima een 2de rondje maken.

Voor de ervaren fietser, is er ook zeker genoeg te beleven op de route en is het ook gewoon een route die ik je zou aanraden om te fietsen, technische uitdaging of hoogteverschillen vind je hier niet, maar wel een hele leuke route waar je met een grote glimlach van terug komt.

De beoordeling voor Ruinen is als volgt:

  • Route: 4/5
  • Bereikbaarheid: 4/5
  • Moeilijkheidsgraad: 1/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

Geweldige natuur bij Ruinen!