In Valkenburg zit sinds een paar jaar het Shimano Experience Center, en hier kom je in aanmerking met de hengelsport en natuurlijk de fietssport in beide werelden is Shimano al jaren een bekende naam en ook zijn er andere merken aanwezig die in de Shimano groep vallen zoals kleding van Pearl-Izumi.

Ook heb je via de website de mogelijkheid verschillende fietsen te huren om te testen voor een hele dag, denk hierbij aan alle mogelijke opties zoals:

 • E-bike
 • Mountainbike (full-suspension of hardtail)
 • Racefiets
 • E-MTB
 • Gravelbike
 • E-Gravelbike

Deze fietsen zijn van meerdere merken te testen, denk hierbij aan: Canyon / Willier / Orbea of fietsen die compleet zijn afgemonteerd met een bepaalde Shimano groep, zoals compleet afgemonteerd met Ultegra op een racefiets of Deore XT op een mountainbike, deze fietsen zijn over het algemeen voorzien van Shimano als ”merk”.

Alles over het Shimano Experience Center: https://www.shimano-ec.com/particulier

Bovenaan de klim naar Vilt, met uitzicht op Valkenburg

Het Bike Test Center!

Ik had zelf dus ook wel een fiets op mijn lijstje staan om te testen en dit heb ik dan ook kunnen doen via het Shimano Bike Test Center en ik wil je er graag iets over vertellen!

Allereerst het proces om een fiets te reserveren, dit was allemaal goed en snel geregeld via de website van het Bike Test Center en hierbij selecteer je een datum, type fiets en geef je je lengte aan.

Afhankelijk van het type fiets krijg je 1 of meerdere opties en nadat je een keus hebt gemaakt vul je laatste persoonlijke informatie in en hoef je enkel nog te betalen.

Zelf vond ik dit allemaal een vrij kort en mooi proces en ook over de prijs was ik wel tevreden, voor de door mij gekozen mountainbike betaal je voor de gehele dag 32,95 euro. De fiets staat vanaf 09:00 uur voor je klaar!

Kleine tip: de parkeerplaats naast het Shimano Experience Center is echter een betaalde parkeerplaats echter pas vanaf 11:00 uur in de ochtend op de meeste dagen, dus als je om 09:00 uur al komt fietsen zorg dan wel dat je rond 11:00 uur al een keer terug bent om je parkeergeld te betalen!

Alles over het Shimano Bike Test Center: https://test.shimano-ec.com/

De Canyon Lux Trail!

Zo, maandagochtend 10 oktober rond een uur of 10 en ik ben aangekomen bij het Shimano Experience Center en ik kan mijn ”nieuwe fiets voor een dag” gaan ophalen.

Bij binnenkomst handel je eerst wat zaken af zoals de huurvoorwaarden en een kopie van je identiteitsbewijs zijn nodig om de fiets mee te krijgen.

Nadat dit alles is geregeld word er samen met een medewerker even gekeken naar je zadelhoogte, vork instellingen (luchtdruk) en mag je op pad!

Dus dan gaan we op pad, alles bij elkaar duurde bovenstaande een kwartier en dat viel mij ook alles mee.

De fiets die ik voor vandaag heb gehuurd is een Canyon Lux Trail CF 7.0 en hierbij een paar details:

 • Volledig Carbon Frame
 • Shimano XT 12 speed aandrijving
 • Shimano XT remmen
 • Fox voorvork + achterdemper
 • DT Swiss XRC 1700 wielen
 • Newmen afmontage (stuur / stuurpen)
 • Dropperpost

Vanaf het Test Center word duidelijk aangegeven hoe je naar de 2 MTB routes in de buurt kunt fietsen, of Valkenburg Houthem of de route van Valkenburg Cauberg en als je een andere fiets huurt (race of e-bike) kun je kiezen voor een van de mooie fiets routes in de buurt.

Aangezien ik Valkenburg Cauberg al een paar keer heb gefietst en de route van Valkenburg Houthem nog niet, was de keus snel gemaakt en ging ik dus de blauwe bordjes volgen waarbij ik kon kiezen om via de Cauberg deze route te gaan volgen of via een andere weg naar Vilt.

Voor mijn ervaringen over de route verwijs klik je op Valkenburg Houthem in de alinea hierboven graag naar mijn blogpost van afgelopen vrijdag!

Tussen Berg en Geulhem kun je een extra klim toevoegen over een grindpad

Mijn ervaringen tijdens het fietsen!

Gelijk een disclaimer: ik ben geen ervaren tester van fietsen en ik rijd ook niet vaak op verschillende fietsen, dus mijn tip zoals altijd: zelf testen indien mogelijk? zeker doen!

Dit was alles bij elkaar de 4de vol geveerde fiets die ik de afgelopen tijd heb getest en ik moet zeggen dat ik sceptisch was over de nieuwe sub categorie fiets waarin deze Canyon Lux Trail in zou moeten vallen.

Even snel wat ik daarmee bedoel, de mountainbike categorieën zoals cross-country / downhill of enduro kennen we allemaal, en daar is sinds 2021 dan de categorie down-country bijgekomen, dit zijn fietsen met meer veerweg dan een cross country fiets en met een geometrie die meer gericht is op goed klimmen en prettiger afdalen.

Een normale cross-country MTB heeft 100 mm veerweg en een down-country mountainbike zul je vinden met 110 / 120 mm veerweg voor en eventueel achter in het geval van een vol geveerde fiets.

Even terug naar mijn sceptische houding richting deze fietsen, toen ik de eerste reviews las en video’s bekeek leek het mij meer marketing praat en voelde voor mij als een gimmick en ik zag gewoonweg niet de toegevoegde waarde van deze fietsen.

Toen ik met de Canyon Lux Trail op pad was duurde het ook even voor ik toch de voordelen ging inzien, ook omdat je verschillende terrein en situaties mee wil maken voor je er over kan oordelen.

Ik verwachtte een fiets die zeker met klimmen wat zou tegenvallen gezien de extra veerweg en iets andere houding op de fiets, echter de eerste klim naar Vilt toe en de fiets verraste mij met de capaciteit om steil te kunnen klimmen.

De kilometers die volgden zorgden voor een goede basis om wat dingen aan te voelen met de fiets, nog geen hele spannende afdaling of verder veel steil klimwerk maar precies genoeg voor mij om goed te kunnen aanvoelen hoe de fiets reageerde.

Een paar kilometer verderop kwam dan de eerste afdaling eraan die ik zou omschrijven als een klein beetje technisch, en de fiets gaf mij een hoop vertrouwen om de snelheid op te voeren in plaats van te gaan remmen.

Wel vergat ik tijdens deze afdaling de dropperpost, dat is toch iets waar je aan moet wennen denk ik dan.

12 speed Deore XT groepset.

De afmontage op dit model was gewoonweg super, met Fox vering en Shimano Deore XT 12 speed, ook iets waar ik nog weinig ervaring mee heb en ook deze onderdelen bevielen heel erg goed.

De Fox vering reageerde goed ook tijdens kleine oneffenheden en met een goede lockout op het stuur kon alles ook op slot zodra ik dat wilde, en de achtervering was goed actief en ik kon duidelijk merken dat ik meer grip vond doordat de achtervering het achterwiel tegen de grond gedrukt houd.

Met de 12 speed varianten van Shimano groepen had ik tot deze fiets nog geen ervaring en mijn laatste Shimano ervaring was op mijn Bulls die ik tussen 2013 en 2016 gebruikte. En deze fiets was afgemonteerd met een Deore groep met als uitschieter een Deore XT derailleur.

Terug naar de Canyon en het schakelen was vlot met een fijne shifter die goed en snel reageerde op mijn input en de stapjes die de cassette had tussen versnellingen voelde fijner dan mijn eigen Sram GX Eagle afmontage op sommige beklimmingen.

De snelheid eruit halen ging met een setje Deore XT remmen, echter wel met 2 cilinder remklauwen, voor sommige gebieden zou ik zeker met deze fiets een setje met 4 cilinders per remklauw willen zien, omdat ik toch wel geloof dat je echt veel snelheid eruit moet halen in bepaalde situaties, vanwege het vertrouwen wat deze fiets weet te geven in de afdalingen.

Dus een Canyon Lux Trail?

Deze fiets stond al een tijd op mijn lijst om te testen in verband met de zoektocht naar een vol-geveerde mountainbike.

Deze zoektocht is nog wel toekomstmuziek, op dit moment is er gewoonweg te weinig ruimte voor nog een fiets (de huidige fietsen vind je in mijn woonkamer in plaats van de schuur) en opdracht 1 is hopelijk verhuizen in 2023 voordat de fiets er komt.

De Canyon Lux Trail staat nog zeker op de lijst, maar ik twijfel wel, de fiets is erg fijn en beviel zeker goed, ook de afmontage en de kleur van vooral de CF 7.0 en CF 8.0 (Rockshox / Sram afmontage + duurder) bevallen mij erg goed.

Dit is ook te zien tijdens evenementen zoals de Bart Brentjens Challenge waar je de toch dit model Canyon veel voorbij ziet komen wat ik prima begrijp na mijn proefrit.

Echter merk ik ook aan mezelf dat ik toch net wat anders zou willen, merken die wat minder voorbij komen.

Dit alles is echter toekomst muziek en tot die tijd zal ik mij nog vermaken met mijn Specialized Chisel een fiets die mij al 4 jaar lang verbaast hoe fijn en prettig deze fiets mij helpt met al mijn avonturen!

Meer info over Canyon: https://www.canyon.com/nl-nl/

Mijn Specialized Chisel

*de fiets is met eigen middelen gehuurd en betreft geen sponsoring of reclame*