Deze week, geen weekblog maar een samenvatting van mijn eerste stappen in deze mooie sport.

Dus het is tijd voor iets meer achtergrond informatie achter dit blog en de persoon die zijn tijd erin steekt.

Mijn naam is Koen van Scheepen, geboren en getogen in Assen te Drenthe. Ik ben geboren in 1988 en dus tijdens het schrijven van deze blog 30 jaar oud.

In het dagelijks leven werk ik als logistiek medewerker en naast het fietsen mag ik graag fotograferen, films kijken en reizen.

De naam van de blog komt dus ook voort uit mijn initialen, en het stukje cycling lijkt mij duidelijk.

MTB Route Gieten, erg blij met deze mooie route zo dichtbij!

Eerste MTB en het begin van een passie / hobby

Mijn eerste mountainbike was een Raleigh, een metallic blauwe. Het exacte type kan ik mij helaas niet herinneren. Gekregen om op en neer naar school te fietsen.

Aan het begin deed ik dit ook braaf totdat ik er samen met een klasgenoot achter kwam dat je met een mountainbike ook trucjes kan doen.

Dus na school begonnen we met oefenen op de oprit / straat, bunny hops / wheelies en stoppies. Vanalles werd er geoefend en er werd ook wel gevallen natuurlijk.

In de weekenden trokken we met onze mountainbikes toch wel het bos in en leerden we in korte tijd heel veel.

Maar een nieuwe hobby en passie was gevonden!

De volgende stap!

Toen kwam het moment om toch eens te gaan kijken of je ook kon fietsen bij een vereniging, en die vereniging werd gevonden in Rolde.

Elke vrijdagavond werd er getraind rondom Rolde en was het 1,5 uur lang trainen. Met leuke spelletjes en warming ups zoals tikkertje en ”voetjes van de vloer”

Ondertussen werd de Raleigh waarmee ik fietste toch al aan de aardige kleine kant.

Tijd voor een nieuwe mountainbike dus! Dus de opvolger van de Raleigh werd gevonden in een Giant Boulder Alu Shock, in rood metallic met zilveren accenten.

Tevens was dit mijn eerste fiets met verende voorvork en ik was erg in mijn nopjes met deze nieuwe fiets.

De jaren met de Giant

De Giant is een fiets die ik jaren lang heb gebruikt, en dit is ook de eerste mountainbike geweest die een flinke upgrade heeft gehad.

Tijdens de werkweek van de middelbare school hadden we de optie om fietsen naar Berlijn te gaan.

Dit betekende 5 dagen fietsen en dan +- 3 uurtjes rondkijken in Berlijn voor we weer in de bus zouden stappen terug naar Assen. Dus met veel plezier heb ik toen 5 dagen lang +- 90 km gefietst om naar Berlijn te kunnen fietsen.

Als kado voor het afronden van de middelbare school kreeg ik een bijdrage om de fiets te kunnen upgraden.

Door de fietsenzaak in Rolde is toen de voorvork van RST vervangen voor een Rockshox Judy en is de complete aandrijving vervangen voor de toenmalige spiksplinternieuwe groep van Shimano Deore inclusief de toendertijd nieuwe V-brakes voor de Deore groep.

MTB Route Baggelhuizen, op slechts 10 minuten vanaf huis.

Een aantal jaar niet fietsen

Tijdens mijn MBO opleiding verschoof mijn interesse tijdelijk en werd stappen toch wel erg belangrijk, waardoor de weekenden werden gebruikt om mijn kater weg te slapen in plaats van lekker fietsen.

Dus een aantal jaar stond de Giant stil in de schuur en leek mijn mountainbike hobby een stille dood te sterven.

Na mijn studie kwam het fietsen langzaam aan weer terug en begon ik weer de tijd te nemen om te gaan fietsen.

We fietsen weer!

Er werd weer gefietst, en in de jaren dat ik niet fietste was er weer vanalles veranderd op het gebied van fietstechniek.

Van schijfremmen tot lichtere fietsen en alles wat maar zorgde voor meer controle op de fiets.

Toen begon het toch te kriebelen en werd het tijd om de Giant toch te gaan vervangen. In mijn druistige bui om een nieuwe fiets aan te schaffen heb ik de stap gemaakt om de fiets in te ruilen. (waar ik tot de dag van vandaag nog spijt van heb)

De Bulls

In plaats van de Giant kwam een Bulls King Cobra Disc om mijn avonturen in de bossen voort te zetten.

Mijn eerste fiets met schijfremmen en een voorvork met lockout. En met wat andere nieuwe marketing trucjes ten opzichte van de Giant.

Ook werd er meer gefietst omdat er tijdens mijn MBO opleiding 2 vrienden waren bijgekomen die ook graag op de mountainbike zaten.

Ook met de Bulls had ik een paar mindere jaren in de vorm van minder fietsen en andere prioriteiten.

1 van de laatste foto’s van de Bulls na een rit in Oktober 2017 over de route van Gieten.

Een racefiets??

En toen kwam in mei 2017 er toch een racefiets bij! Met de bovengenoemde vrienden was het idee ontstaan om de Boogie’s Extreme te gaan fietsen in september 2017. (Nu Wielerfestival Cauberg)

Boogie’s Extreme is eigenlijk de Amstel Gold Race in Michael Boogerd uitvoering, maarja klimmen en afdalen in Limburg op een 26 inch MTB? Is dat wel een goed idee?

Dus werd er gezocht naar een goede racefiets, en net zoals mijn mountainbike ging ik niet over 1 nacht ijs.

Meerdere merken getest en bekeken en toch uitgekomen bij de Canyon vanwege de afwijkende kleur en uitvoering wat betreft schijfremmen / volledige Shimano 105 groep.

Vanwege mijn mountainbike achtergrond zag ik de schijfremmen als een heel groot voordeel op de racefiets.

De fiets was aangeschaft, en de training begon. Heel 2017 stond in het teken van 3 keer trainen per week.

2 interval trainingen per week en 1 lange rit op de zondag. De meeste van de ritten betrof met de vrienden waarmee we zouden gaan fietsen in Limburg.

Afzien op de Eyserbosweg in Limburg tijdens Boogie’s Extreme 2017

Na Boogie’s Extreme was het fietsvirus terug en volgde al snel de keus om ook weer een mountainbike aan te schaffen. Over de mountainbike heb je al het een en ander kunnen lezen.

En toen, bloggen!

Naast het fietsen, vind ik fotografie ook erg leuk. Dit kan ik dan ook mooi combineren met het fietsen en onder andere de natuur fotograferen maar ook de fietsen en de routes die ik fiets.

In combinatie met de fotografie vind ik het ook leuk om mijn belevenissen te delen en jou te helpen meer te weten te komen over deze mooie hobby en hoe ik de hobby beleef.

En dat is de reden dat je dit leest!

*Aanstaande dinsdag lees je het vervolg over mijn sterke en minder sterke kanten en waar ik het meeste plezier uit haal tijdens het mountainbiken / wielrennen*