Ondertussen fiets ik al 1,5 jaar op mijn Specialized Chisel, tijd voor een review!

Deze review bestaat eigenlijk uit 2 delen:

  • Deel 1: Testen / aanschaf en ervaringen met de Specialized Chisel
  • Deel 2: Upgrades en toekomst

Waarom een review? Als ik zelf op zoek ben naar een nieuw product, en het maakt niet uit wat dat is. Probeer ik altijd wat reviews te lezen of het product in kwestie zal voldoen aan mijn wensen.

Bij de aanschaf van de Specialized Chisel was dit echter nog niet mogelijk omdat het toendertijd een nieuwe fiets betrof. En heb ik met 2 testritten en een paar goede gesprekken met de dealer de toch de keus gemaakt voor deze fiets.

De dealer in kwestie was voor mij Stouwdam Assen, ik kom er graag en je word er altijd goed geholpen. Wat voor mij de keus voor Specialized net even wat makkelijker maakte.

Dus met de review wil ik jou helpen!

Specialized Chisel Expert 1x 2018

Testen en andere merken

Mijn nieuwe mountainbike moest aan de volgende punten voldoen:

  • Rockshox Reba of Fox 32 Rhythm voorvork
  • Aluminium frame
  • Shimano XT / Sram GX of hoger afgemonteerd
  • 1×11 / 1×12 aandrijving
  • budget: 1600 – 1800 euro

In totaal heb ik 5 verschillende merken getest: Cube / Trek / Cannondale / Specialized en Orbea.

Bij alle 5 de merken zijn er modellen die aan bovenstaande eisen voldeden echter sprong toch voor mij de Specialized er wel tussenuit, en wel om de volgende redenen:

De Chisel was net gelanceerd (eind 2017 / Modeljaar 2018) als nieuwe fiets van Specialized. En tijdens het testen kwam ik erachter dat ik het idee had meer comfort te hebben op deze fiets in vergelijking met de andere geteste fietsen.

Naar mijn idee komt dit, door de slankere vormen in het frame rondom het achterwiel. En dit voelde voor mij enorm prettig.

Ook was ik gelijk onder de indruk van de afwerking van het frame, en is het soms erg moeilijk om te zien of je een aluminium frame in handen hebt of toch een carbon frame.

Detail van de lasnaden ter hoogte van het balhoofd.

De afmontage

Eigenlijk, heb ik altijd gefietst met Shimano afgemonteerde fietsen, van remmen tot complete versnellingsgroepen. Van Shimano Deore tot Shimano XT en van V-brakes tot Schijfremmen.

En bij de meeste testfietsen en fietsen op de shortlist, was de fiets afgemonteerd met Sram GX 1×11 of Sram GX Eagle 1×12 en bijbehorende Sram Level TL remmen.

Dit was voor mij wel nieuw, omdat Sram en Shimano toch echt een ander gevoel geeft tijdens het schakelen en beide merken hebben hun voors en tegens en beide merken hebben hun eigen groep met ”fans”.

Echter was ik blij verrast met de manier van schakelen van Sram GX 1×11 en de prestaties van de Sram Level TL remmen op alle testmodellen en eigenlijk vrij snel kwam de conclusie:

Schakelen wil ik met Sram GX doen.

En hoe fietst dat?

Tijdens smalle / snelle singletracks komt de Chisel helemaal tot leven, en je kan echt heerlijk er mee ”gooien”.

De Chisel laat zich makkelijk besturen en de Rockshox Reba en het ontwerp van het frame zorgen voor het nodige comfort tijdens je rit.

Ook afdalen met deze fiets is voor mij een plezier, waar ik eerst wel eens dacht van: ik weet niet of dat wel gaat lukken, geeft de Chisel mij genoeg zelfvertrouwen om toch die afdaling te nemen.

De fiets is erg stabiel op steilere afdalingen en laat zich ook dan goed besturen wat gewoon een genot is. Ik denk dat ik elke afdaling in de laatste anderhalf jaar met een grote grijns heb gereden.

Klimmen is met deze fiets ook prima te doen, en in Nederland kom ik eigenlijk overal boven met een 34 tanden voorblad en 11-42 cassette achter.

De Sram Level TL remmen, prima remmen voor een XC Hardtail!

Voor wie is dan de Chisel?

Alles bij elkaar, denk ik dat dit een hele geschikte fiets is voor de meer bedreven fietser. Of als mooie hardtail trainingsfiets erbij.

Zelf gebruik ik hem dan voornamelijk voor marathons / toertochten en noem mijzelf een aardig fanatieke fietser. En eigenlijk is de Chisel een fiets die precies hierop aansluit.

Het frame en de gebruikte onderdelen zijn gewoonweg prima voor het inzetbereik en anders is er altijd nog een frameset beschikbaar zodat je je droom bike kunt samen stellen.

Tot de dag van vandaag ben ik nog altijd erg tevreden over mijn eigen Chisel en heb er met veel plezier al de nodige tijd op doorgebracht.

Ook heb ik wat dingen veranderd aan de fiets, echter daarover in deel 2 meer.

Op zoek naar een andere fiets? Lees dan ook mijn blog met tips over de aanschaf van een nieuwe fiets!

https://kvscycling.com/2019/04/05/een-nieuwe-fiets-waar-let-je-op/

Meer info over de Specialized Chisel?

Meer info over Stouwdam Assen?

http://www.stouwdamassen.nl/

Deel 2 verschijnt volgende week zaterdag op mijn blog!

*het product is uit eigen middelen betaald en betreft geen sponsoring*