Meerdere routes in Overijssel ken ik al, en kom ik graag (Holten / Hellendoorn) echter ligt er op de Achemerberg bij Lemele ook een hele mooie route kwam ik achter!

Dit keer dus alles over de route van Lemele!

Ik ben de route gestart vanaf:

  • Restaurant De Lemelerberg, Kerkweg 32, 8148 PZ in Lemele.

Info over de route:

  • Lemele: 13,6 kilometer – +- 175 hoogtemeters – Oranje MTB pijlen

De route word onderhouden en aangelegd in samenwerking met de Routenetwerken Twente.

Ook vind je bovenop de Achemerberg een verbindingsroute naar Hellendoorn en is de route van Ommen ook dichtbij.

Lemele, de route!

Aangekomen bij het restaurant bovenop de Achemerberg, was het dit keer erg rustig. Ik had dan ook de MTB in de auto liggen en ben vanaf het werk gelijk heen gereden, en rond het eind van de middag was de route eigenlijk ”van mij” en heb ik alleen een paar wandelaars gezien tijdens de 3 rondjes die ik gemaakt hebt.

In het weekend / vrije dagen (hemelvaartsdag) is dit wel anders, heeft de ervaring mij geleerd.

Nouja, en de route dan? Met 13,6 kilometer en 175 hoogtemeters zal het geen verrasing zijn dat je lekker mag afdalen en af en toe flink moet klimmen, dit betekend dus wel dat je voordat je de route oprijdt je wel even de benen lekker los fietst als je met de auto komt, en een paar rondjes over de parkeerplaats doet.

Vanaf de parkeerplaats rijd je langs het informatiebord via een leuke singletrack richting het eerste stukje klimmen op de route, dit gebeurt via een stukje singletrack en een breed bospad waarbij je mooi zicht hebt op de flanken van de Achemerberg.

Aan het eind van deze ”klim” krijg je korte snelle afdaling waarbij je onderaan een keuze krijgt: rechtsaf voor een stukje route met allemaal TTF’s (Technical Trail Features) zoals een stukje North Shore, of een afgezaagde boom die nu dienst doet als springschans, en ook een heuse Rock Garden.

Bij al deze uitdagingen vind je de zogenoemde Chicken-Runs, dus als je vaardigheden het nog niet toelaten kun je makkelijk eromheen en kun je bijvoorbeeld ook eerst een verkenningsrondje doen.

Deze lus met de TTF’s, komt weer uit bij de eerder vermelde routesplitsing, waardoor je dus makkelijk nogmaals deze lus kan fietsen.

Maar je kunt natuurlijk ook je weg vervolgen en de singletracks die volgen zorgen voor veel snelheid en vragen op sommige stukken wel iets aan stuurmanskunst, en ook een stukje vertrouwen in je eigen kunnen, durf je het aan zonder te remmen, kun je hier heel veel snelheid meenemen naar beneden toe over deze singletracks.

En na al het snelle afdalen, mag je weer klimmen, dit ga je wederom doen via een paar smalle singletracks en gelukkig is het klimmen uitgesmeerd over een lang stuk en voelt het af en toe meer als een flink viaduct of vals plat dan dat je echt aan het klimmen bent.

En eigenlijk zonder dat je het merkt vliegen de kilometers voorbij en zit je toch al snel over de helft van de 13,6 kilometer, en word je meerdere malen getrakteerd op mooie afdalingen, pittige klimmetjes en leuke snelle singletracks.

Lemele, de beoordeling!

De beoordeling van Lemele, is geweldig en de route ligt er perfect bij! Complimenten voor de vrijwilligers en organisaties die zorgen voor het onderhoud en aanleg van de route.

De route krijgt een 5, de route is echt een genot om te fietsen, en voor je er erg in hebt ben je terug bij de parkeerplaats.

Bereikbaarheid is ook goed en krijgt ook een 3, de Achemerberg is alleen bereikbaar via meerdere 60 kilometer wegen vanaf bijvoorbeeld de N348 of de N347, samen met de drukte op mooie dagen met wandelaars / fietsers en andere automobilisten is het wel eens dringen geblazen op de toegangswegen naar de parkeerplaats bij het restaurant.

De moeilijkheidsgraad heb ik op een 4 gezet, mede door de vele hoogtemeters die je tegenkomt tijdens deze korte route, wat de route ook erg zwaar maakt. De lus met TTF’s is totaal over te slaan en technisch gezien wordt er wel wat gevraagd van je capaciteiten wat betreft klimmen en afdalen, alle singletracks zijn prima te fietsen.

Als beginnende fietser, of als ervaren fietser biedt de route van Lemele een hele leuke en mooie uitdaging. Klimmen en afdalen en leuke singletracks, waarbij je eigenlijk gelijk denkt aan nog een rondje en voor mij zelf staat hij echt op het lijstje met routes om vaker te rijden.

De beoordeling voor Lemele is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: 3/5
  • Moeilijkheidsgraad: 4/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl