Rondom Holten / Nijverdal vind je het natuurgebied de Sallandse Heuvelrug, in dit gebied is er veel aandacht besteed aan buitenrecreatie. Denk hierbij aan wandelpaden / ruiterpaden en meerdere mountainbike routes.

Op de Sallandse heuvelrug liggen in totaal 3 routes, Holten / Nijverdal en Hellendoorn. Deze routes kunnen allemaal gestart worden vanaf de volgende punten:

– Zwembad Het Ravijn, Piet Heinweg 16, 7441 GZ in Nijverdal
– Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal

Info over de routes:

  • Holten: 30 km lang – +- 170 hoogtemeters – blauwe mtb bordjes
  • Nijverdal: 19 km lang – +- 140 hoogtemeters – paarse mtb bordjes
  • Hellendoorn: 17 km – +- 190 hoogtemeters – paarse mtb bordjes

Onderhoud en aanleg is in handen van Routenetwerken Twente.

Hellendoorn, de route

De route van Hellendoorn, is voor Nederlandse begrippen een redelijk zware route. 19 kilometer en +- 190 hoogtemeters is nog best spannend.

Ik ben de route gestart vanaf het bezoekerscentrum. Vanaf hier rij je via een korte verbinding over het fietspad naar de start van de route.

Na een paar honderd meter bredere paden veranderd de route eigenlijk in een achtbaan. De eerste stukken singletrack zijn heerlijk aangelegd en hier kan je dan ook met veel snelheid doorheen.

Her en der wat kleine klimmetjes en korte afdalingen maar na een paar kilometer krijg je een paar pittige klimmen voor je kiezen.

De foto rechts, is 1 van deze klimmen, echter doet de foto de klim geen eer aan. Al het klimmen wordt echter wel weer beloond met een paar flinke afdalingen.

De afdalingen zijn erg technisch en zeker met de omstandigheden waar ik mee reed (mul / los zand) best verraderlijk en was het erg goed opletten!

De hele route is +- 95% singletrack en 5% iets bredere paden.

Net zoals bij de route van Holten kruis je wandelpaden en fietspaden dus let goed op!

Beoordeling

De beoordeling van Hellendoorn, de hoogtemeters en de afdalingen vragen toch echt wel om een goede conditie en zeker ook wel bepaalde technische vaardigheden met de fiets.

Hierom, is de moeilijkheidsgraad een 4 geworden, de klimmetjes die erin zitten, en de technische afdalingen zijn niet voor iedereen te fietsen en zou ik ook zeker niet aanraden als je net voor je 2de rit pas op de mountainbike zit.

De route zelf krijgt een 5, de afdalingen / het klimmen en de rest van de route zijn tiptop in orde. Hier heb ik dan ook weinig op aan te merken.

De beoordeling voor Hellendoorn is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 4/5

Neemt niet weg, dat ik de route van Hellendoorn iedereen wil aanraden om een keer te fietsen, alleen niet als je net begonnen bent.

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s