Rondom Holten / Nijverdal vind je het natuurgebied de Sallandse Heuvelrug, in dit gebied is er veel aandacht besteed aan buitenrecreatie. Denk hierbij aan wandelpaden / ruiterpaden en meerdere mountainbike routes.

Net na het begin van de route, als je start bij het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Op de Sallandse heuvelrug liggen in totaal 3 routes, Holten / Nijverdal en Hellendoorn. Deze routes kunnen allemaal gestart worden vanaf de volgende punten:

– Spoorwegovergang naast het NS station, Stationsstraat 12, 7451 BH in Holten
– Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.

Info over de routes:

  • Holten: 30 km lang – +- 170 hoogtemeters – blauwe mtb bordjes
  • Nijverdal: 19 km lang – +- 140 hoogtemeters – paarse mtb bordjes
  • Hellendoorn: 17 km – +- 190 hoogtemeters – paarse mtb bordjes

De Wielervereniging Holten is verantwoordelijk voor het onderhoud van de route en aanleg hiervan.

Holten, de route

Ik ben gestart met de route van Holten vanaf het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Vooral als je vanaf het noorden komt is dit een mooie plaats om te starten.

Rondom het bezoekerscentrum is genoeg parkeerruimte en kun je gemakkelijk je klaarmaken om de route te gaan fietsen.

Fiets uit de auto, omkleden en toen ging ik op pad! Vanaf de parkeerplaats staan de routes van Hellendoorn en Holten duidelijk aangegeven.

Tijd om de blauwe bordjes te volgen om de route van Holten te gaan fietsen. Gelijk aan het begin krijg je al een leuke afdaling voor je kiezen dus is het gelijk opletten.

Na deze afdaling krijg je een paar bredere paden richting de eerste helft van de route, waarna de brede paden snel overgaan in leuke singletracks.

Her en der zit er wat asfalt in de route of bredere paden. Dit is naar mijn mening niet storend en zijn soms mooie stukken om even een stukje rust te pakken.

De hele route bestaat voor 80% uit singletracks / 20% verharde / brede paden.

Alle beklimmingen in de route zijn goed te doen, en de afdalingen vragen wel wat concentratie af en toe.

Tijdens de hele route is er geen gebrek aan mooie natuur en kun je meerdere keren echt even de tijd nemen om te genieten van wat de omgeving te bieden heeft.

Je passeert tijdens de route meerdere ruiterpaden / wandelpaden en fietspaden. Alle kruisingen zijn goed aangegeven, alleen is dit wel iets om rekening mee te houden.

Aansluitend van de route Holten, heb ik ook de route van Hellendoorn gefietst, de beoordeling hiervan volgt binnenkort.

Even genieten van de mooie natuur!

Beoordeling

De beoordeling van Holten, ondanks de afstand en het aantal hoogtemeters is de route denk ik goed te doen voor de gemiddelde fietser, en zelfs voor de beginner met een goede basisconditie.

Hierom, is de moeilijkheidsgraad een 2 geworden, de klimmetjes die erin zitten, en de technische afdalingen zijn allemaal goed te doen als je de tijd er voor neemt en voorzichtig doet.

De route zelf krijgt een 5, simpelweg omdat er een hele mooie route is aangelegd. Ook omdat ik denk dat binnen de mogelijkheden van de Sallandse Heuvelrug er alles is uitgehaald wat er mogelijk is.

De beoordeling voor Holten is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl