De lange avonden zijn al een poosje geleden vertrokken, en de temperaturen dalen. Oftewel, de herfst komt eraan!

Maarja, je wilt nog steeds fietsen. Doe je dit dan alleen in het weekend of zorg je voor de juiste verlichting en ga je toch ’s avonds nog op pad met je mountainbike of racefiets?

In deze blog wil ik jullie meenemen in hoe ik omga met de herfst en de vroeg invallende duisternis.

Overdag in de herfst is het ook erg mooi fietsen, alhoewel je dan de fiets zeker goed moet schoonmaken!

Herfstblues en alternatieven

De eerste paar weken als de herfst begint ben ik altijd wat onwennig en mis ik toch wel de lange avonden waardoor je in de zomer nog echt hele mooie lange ritten kunt inplannen.

Echter zodra die gevoelens eenmaal vertrokken zijn, is het ook zeker in de herfst geweldig mooi fietsen.

Voldoende alternatieven

Je kunt natuurlijk in de herfst de turbo trainer of smart trainer aanzetten en gewoon 1 uur of 2 uur lekker in je huis terwijl je Zwift aan hebt staan je rondjes maken of je training volbrengen.

Echter is een smart trainer of turbo trainer helemaal niks voor mij, ik krijg het veels te warm in huis (ondanks extra maatregelen) en na 20 minuten vind ik het al erg saai.

Ook kun je naar de sportschool voor spinning of rpm training, echter loop ik dan alsnog tegen dezelfde problemen aan, snel te warm en eigenlijk vind ik het lastig om de groepslessen bij te wonen door mijn andere activiteiten naast het werk.

De alternatieven zijn er dus zeker, echter ga ik liever de weg op of het bos in.

Bart Brentjens in 2018, eerste weekend van oktober.

Mijn activiteiten tijdens de herfst

Tijdens de herfst / winter probeer ik 2 ritten te maken tijdens de week met voldoende verlichting / reflecterende kleding en 1 rit in het weekend en soms zelfs 2 ritten in het weekend.

Dit alles om toch mijn conditie enigzins op peil te houden en lekker te kunnen beginnen als het voorjaar er weer is.

Ook kun je tijdens de herfst / winter leuke toertochten rijden van plaatselijke wielerverenigingen en deze probeer ik waar mogelijk ook te rijden.

Binnenkort volgt er een uitgebreide blog over alle reflecterende kleding die ik draag tijdens een avondrit en een review over de verlichting waarmee ik fiets.

‘S avonds fietsen in het donker met de juiste verlichting is toch zeker een tip om een keer te proberen!