Tijdens een weekend weg rondom Apeldoorn besloot ik om deze route te gaan fietsen, en ik was zeker verrast wat ik tegenkwam!

Dit keer dus alles over de route van Apeldoorn!

Ik ben de route gestart vanaf: Landal Park Rabbit Hill te Uddel, vanaf de hoofdingang tot het dichtstbijzijnde punt van MTB Route Apeldoorn is het maar 4 kilometer, wil je hem ook vanaf dit park starten kun je hier de de GPX route vinden: Rabbit Hill MTB Apeldoorn

Je kunt de route starten bij:

  • Parkeerplaats Hoog Buurlo, Hoogbuurloseweg, 7339 EL Ugchelen
  • Recreatiegebied Het Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen
  • Parkeerplaats aan de Woeste Hoefweg 80, 7351 TP Hoenderloo

Info over de route:

  • Apeldoorn: 52 kilometer – +- 400 hoogtemeters – Zwarte MTB pijlen

De route word onderhouden en is aangelegd in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Mountainbike Club Bar-End en AR&TV de Adelaar.

Je kan de route op meerdere plekken inkorten en dit doe je via de bordjes met een Witte MTB pijl op een zwarte achtergrond, en alle paden richting de startpunten zijn gemarkeerd met een Zwarte MTB pijl op een gele achtergrond.

Vanaf Apeldoorn kun je naar de routes van Hoenderloo en Rheden, en samen met Rheden kun je zelfs een 110 kilometer route rijden!

Apeldoorn, de route!

Nadat ik vanaf het Landal Park met weinig moeite 4 kilometer lekker door het bos was gefietst over een oud fietspad, was de route snel gevonden.

Ik kwam op een punt van de route terecht waar je eerst een paar kilometer bredere paden vindt, rondom Radio Kootwijk en wat smallere paden door Boswachterij Kootwijk.

Je rijdt eigenlijk van het ene foto moment in het andere, met een mooi zicht op het karakteristieke gebouw van Radio Kootwijk en grote uitgestrekte heide velden, en door dit alles mag je dan lekker heen fietsen.

Na Boswachterij Kootwijk krijg je een kilometer of 3 aan asfalt wegen / fietspaden, met wat hoogtemeters. Zeker in de volle zomer zul je op dit stuk veel fietsers en wandelaars tegenkomen.

Na een rustmomentje op het asfalt ga je weer het mulle zand in om over veelal brede paden richting Hoenderloo te fietsen, waar je eerst nog langs militair oefenterrein Harskamp komt, en net voor je deze passeert kom je de eerste verkortingsroute tegen.

Ter hoogte van Hoenderloo kom je bij een 60 km weg die je moet oversteken en waar je een paar honderd meter over het fietspad richting de volgende stukken MTB route fietst.

Ook hier zul je weer een verkortingsroute tegenkomen. Even later is het dan toch tijd voor wat singletracks na alle brede paden.

Eigenlijk is het ook vanaf hier veelal brede paden en ook wel wat hoogte verschil, nadat je weer de N-weg moet oversteken die je bij Hoenderloo ook overstak word het even zwaar, je draait een asfaltweg op en deze loopt lichtjes omhoog, waarna je rechtsaf een oude klinkerweg op fietst die je toch wat hoogtemeters voor de wielen gooit.

Vanaf hier is het een beetje afdalen, met af en toe nog een singletrack en dan duurt het niet lang meer voor je Radio Kootwijk weer ziet. Na een klein stuk rondom Radio Kootwijk en de laatste stukken brede paden ben ik weer terug waar ik de route begon en kon ik terug naar het bungalowpark.

Rechtsaf is richting de verbindingsroute vanaf het Landal park

Apeldoorn, de beoordeling!

De beoordeling van Apeldoorn,

De route krijgt een 3, en dit is eigenlijk om de mooie gebieden die je doorkruist, er is genoeg te zien wat betreft natuur.

Verder rij je wel vaak over paden waarbij je naast je kijkt en denkt: daar had ook een hele mooie singletrack kunnen liggen, en dat is af en toe wel jammer. In het midden van de zomer weet ik niet of deze route goed begaanbaar is omdat hij zeker met een paar dagen regen er nog steeds relatief mul bij lag.

Bereikbaarheid is wel goed en krijgt daarom een 5, Apeldoorn is goed bereikbaar en met meerdere startpunten rondom de route is de bereikbaarheid prima, ook vanaf het Landal Park is de route goed bereikbaar en zou die optie ook zeker aanraden.

De moeilijkheidsgraad heb ik op een 2 gezet, gezien de vele brede paden had dit ook een 1 kunnen zijn, alleen de afstand en het vele mulle zand zijn zeker een uitdaging voor iemand die net begonnen is met fietsen of iemand die conditioneel nog niet heel sterk is.

De route van Apeldoorn bied wel opties, vanwege de afstand als goede duurtraining of zelfs voor een interval training door het vele mulle zand als ervaren fietser of voor de beginnende fietser om eens te testen hoe goed je een langere afstand op de mountainbike aan kunt, met een aantal mogelijkheden om de route in te korten mocht de volledige 52 kilometer toch te veel zijn.

De beoordeling voor Apeldoorn is als volgt:

  • Route: 3/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl