Zo, het is vandaag Koningsdag, en alles wordt oranje gekleurd en bij deze dus ook de routebordjes van deze MTB route. (Alhoewel dit altijd zo is ;))

Nadat ik vorige week in Havelte was geweest kreeg ik de vraag of ik Staphorst al eens gefietst had, en mijn antwoord was: nee, die heb ik nog niet gefietst. En de route werd mij aangeraden.

Afgelopen zaterdag was het dan zover, ik ging op pad met de fiets achterin de auto, en waar kwam ik uit?

Ik ben de route gestart vanaf de parkeerplaats bij de recreatieplas:

  • Parkeerplaats de Zwarte Dennen, Vijverweg, 7715 PA in Punthorst

Info over de route:

  • Staphorst: 19 kilometer of 26,8 kilometer – +- 80 hoogtemeters – Oranje MTB pijlen

De hoogte meters zijn zoals gemeten door mijn Garmin Edge 130, tijdens mijn rit van afgelopen zaterdag, waarbij ik eerst de 26,8 kilometer lus heb gereden en aansluitend de 19 kilometer lus heb gereden.

De route word onderhouden en aangelegd in samenwerking met de WTC Staphorst-Rouveen en Staatsbosbeheer.

Staphorst, de route

Op de parkeerplaats bij de recreatieplas vind je een duidelijk en groot informatiebord met alle informatie over de route, inclusief een kaart van het gebied en de route zelf.

Daarna kun je de oranje pijlen gaan volgen waarmee je ongeveer 300 meter aan ”verbindingsroute” hebt tot de officiële start van de route, die je vindt naast een mooi heideveld en de start / finish van de route word duidelijk aangegeven met meerdere borden en een hele grote houtenbalk met de tekst: Start MTB Route Staphorst en WTC Staphorst-Rouveen.

Het begint gelijk goed, met een leuke singletrack en kun je gelijk los, en vind je veel singletracks en na ongeveer 1,5 kilometer op de route vind je al de duidelijke bordjes voor de routesplitsing, namelijk voor het rondje van 19 kilometer of 26,8 kilometer.

De afkorting naar 19 kilometer is eigenlijk maar een paar honderd meter waarna je op de route terecht komt waar je ook na 8 extra leuke kilometers de route vervolgt.

8 leuke kilometers, wat bedoel je daar dan mee? Heel veel leuke singletracks en kombochten en een geweldig aanbod van de zogenoemde Technical Trail Features. (TTFs)

Tijdens dit stuk route, kom je dus drops tegen of jumps of lastige heuvels met boomstronken voor een stukje extra uitdaging. Bij elke feature vind je een moeilijk en eenvoudig bordje en kun je dus zelf kiezen welke je het liefst doet.

Zelf heb ik niet alle features geprobeerd omdat er meerdere wel duidelijk worden aangegeven met een bordje, echter heb je geen idee wat er zich achter de heuvel bevindt, als het bordje drop zegt, zal het een drop zijn echter weet je niet hoe hoog de drop is en hoeveel snelheid je mee moet nemen om hem fijn te kunnen nemen.

Nadat je lekker hebt gespeeld, kom je via singletracks terecht bij de eerder genoemde ”afkorting” van de route, en vanaf dit punt wordt de route toch wat minder leuk.

Er zitten nog zat leuke stukken singletrack in, echter ook een aantal lijnrechte singletracks en vind je ook aardig wat kilometers aan brede bospaden.

Ook staat de route bekend om de hoeveelheid kombochten en hoeveel snelheid je kan meenemen vanwege deze bochten, ondanks dat deze bochten geweldig zijn aangelegd en heerlijk rijden was ik er op een gegeven moment op uitgekeken. En was het toch teveel van het goede naar mijn idee.

Mooie singletracks door naaldbossen!

Staphorst, de beoordeling

De beoordeling van Staphorst, is goed en vorige week schreef ik bij de beoordeling van Havelte Oost: rij de korte lus van 19 kilometer en laat de 27 kilometer lus links liggen.

Wat betreft Staphorst, is dit compleet andersom laat lekker de 19 kilometer lus liggen en als je hem rijdt, ga dan voor de 26,8 kilometer lus. Ondanks mijn eigen ”gezeur” over de kombochten is het echt een route om een keer te rijden en lekker te genieten van alle mogelijkheden die de route biedt.

De route krijgt een 5, een leuke route en goed onderhouden. De aandacht en kwaliteit van de Technical Trail Features is geweldig en het gebruik van borden en aanwijzingen rondom gevaarlijke punten was geweldig en dit fietst ook prettig.

Bereikbaarheid is wel wat minder en krijgt daarom een 3, ondanks dat er voldoende parkeergelegenheid is bij de recreatieplas (behalve denk ik bij 30 graden) is het bereiken van de plas toch een ander verhaal. De A28 en de N377 liggen relatief dichtbij echter zijn alle wegen vanaf deze hoofdwegen gebaseerd op 60 kilometer of minder en smal.

De moeilijkheidsgraad ligt voor mijzelf op dit moment toch wel op een 3, omdat ik niet alle technische hoogstandjes meenam tijdens mijn rit en daar kan ik dan ook nog aan werken. Echter voor een beginner is de route ook prima te fietsen door het gebruik van alle ”eenvoudige opties” rondom de TTFs.

De beoordeling voor Staphorst is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: 3/5
  • Moeilijkheidsgraad: 3/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl