Zo, weer een route beoordeling sinds een hele lange tijd! En eentje met een primeur! Lees snel verder!

Dit keer ben ik op een mooie zondag op pad gegaan om de oostelijke lus van Havelte te rijden, echter door de ligging van de routes rondom militair oefenterrein heb je wel een aantal regels te volgen namelijk:

Ga je hier fietsen? Hou rekening met de volgende dingen:

  • Havelte West – Blauwe MTB pijlen, altijd toegankelijk ook doordeweeks.
  • Havelte West – Rode MTB pijlen alleen toegankelijk tijdens het weekend.
  • Havelte Oost – Mededelingen bord aan de start van de route met belangrijke informatie. Lees deze dan ook goed voor je op pad gaat.

Bij beide routes is het van belang dat je ten alle tijden op de route fietst!

Ik heb de route gestart vanaf:

  • Poort Holtingerveld, Van Helomaweg – N353 in Havelte

Info over de route:

  • Havelte Oost: 19 of 27 kilometer – +- 80 hoogtemeters (27 km route) – Groene MTB pijlen

De routes van Steenwijk / Ruinen / Dwingeloo / Wijster  liggen allemaal op 15-20 minuten rijden vanaf Havelte, en deze zijn ook op de fiets met elkaar te verbinden.

De route word onderhouden en aangelegd door Recreatieschap Drenthe.

Aan het begin van de route
Op een berucht stuk vind je deze ”natte omstandigheden” omleiding

Havelte Oost, de route

Als je parkeert aan de Van Helomaweg dan vind je het begin van de route aan het einde van de parkeerplaats, in de buurt van de wasplaats voor je paard of je mountainbike.

Het begint allemaal met een breed zandpad of smal fietspad, waarna je linksaf slaat om toch wel een singletrack te vinden zodra je pas een paar honderd meter onderweg bent.

Vrij snel daarna kom je terecht op een mooi stuk heide met wederom een fijn stukje singletrack, en slinger je heerlijk over de heide.

Tot nu toe, gaat het heel erg leuk en volgt er nog een stuk singletrack waarna je de keus krijgt om te kiezen voor de 19 km route of de 27 kilometer variant, en hier veranderd er een hoop.

Vanaf het moment dat ik koos voor de 27 kilometer route kwam ik terecht op veel lange en brede zandpaden of fietspaden, met af en toe een stukje singletrack echter gaat dit maar om tientallen meters op de 9 kilometer die je langer onderweg bent.

Het enige positieve wat ik kan bedenken aan deze verlengde lus, is het feit dat je halverwege deze lus de verbindingsroute met de MTB Route van Dwingeloo tegenkomt, waar je ervoor zou kunnen kiezen om naar Dwingeloo te fietsen.

Na deze extra lus en 9 kilometers met 95% onverharde brede paden en fietspad kom je weer terecht op stukken route met singletracks en korte klimmetjes en afdalingen, dit zit echt wel weer heel leuk in elkaar.

Alles fietst lekker weg en je kan erg leuk je snelheid behouden tijdens deze singletracks en echt oefenen met je bochtentechniek omdat het toch wel eens aardig technisch wordt.

Alles bij elkaar, is dit stuk route echt leuk om te rijden om kom je over leuke singletracks en door mooie stukken natuur, en voor je het weet ben je weer terug bij de parkeerplaats.

En hierbij dan ook de primeur, een kleine impressie van een aantal singletracks op de route!

Een kleine impressie van de route

Havelte Oost, de beoordeling

De beoordeling van Havelte Oost, is redelijk en de beoordeling zal ik toepassen op de 19 kilometer lus, omdat ik de 27 kilometer lus niet de moeite waard vond. En in dit geval is het toch echt: Less is More.

Wil je wel meer kilometers maken? Dan zou ik Havelte Oost eerst rijden, en dan Havelte West toevoegen aan mijn rit om toch een route van 35 kilometer te krijgen.

Voor de rest is de beoordeling gelijk met Havelte West, en kan ik je zeker aanraden deze routes eens te gaan rijden in het weekend. (Zodat je Havelte West ”compleet” kan rijden)

De route krijgt een 3, een leuke route en goed onderhouden. Er is denk ik nog iets meer mogelijk met de hoogteverschillen.

Bereikbaarheid is gewoon goed, door de aansluiting op een N-weg kun je snel en gemakkelijk de parkeerplaats bereiken en je avontuur starten. Groot pluspunt is ook de wasplaats voor fietsen en paarden, waardoor de fiets weer redelijk schoon mee naar huis kan.

De moeilijkheidsgraad vond ik zelf met een 2 prima te doen en gezien de heuvels en klimmetjes zou dit bij een iets minder gevorderde fietser ook wel een 3 kunnen zijn.

De beoordeling voor Havelte Oost is als volgt:

  • Route: 3/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl