De afgelopen dagen kon je bij Stouwdam Assen meerdere fietsen testen, van racefietsen en gravelbikes maar ook mountainbikes.

Hier kon ik dan ook geen nee tegen zeggen en had ik 2 fietsen gereserveerd om te testen, namelijk de Specialized Epic Pro en een Specialized Tarmac, echter kon ik de 2de fiets niet testen door het slechte weer en de harde wind.

De afspraken waren al een paar week geleden gemaakt omdat het ging om een geheel testweekend met meerdere testdagen en ook natuurlijk de juiste maat fiets, die je via makkelijk contact met Stouwdam kon reserveren.

Specialized Epic Pro

De mountainbike die ik getest heb is de Epic Pro, dit is de op 2 na duurste Epic die er te koop is, en wordt alleen nog voorgegaan door de S-Works Epic en de S-Works Epic Evo.

De fiets kost net geen 7000 euro en een aantal hoogtepunten op een rijtje:

  • Volledig Carbon frame + achterdriehoek
  • Carbon Roval Velgen / Carbon afmontage (stuur / zadelpen)
  • Sram X01 Eagle
  • Brain voorvork / Brain achterdemper

Voor de volledige specificaties verwijs ik je graag naar de website van Specialized:

https://www.specialized.com/nl/nl/epic-pro/p/171231?color=264110-171231

De Epic Pro bij MTB Route Baggelhuizen

Dit is een hele dure fiets en voor mij natuurlijk een droom om mee te mogen fietsen. Echter is de Specialized Epic ook wel in andere prijsklasses aan te schaffen.

Doel van het testen is natuurlijk ook om echt de fiets lekker uit te proberen en het Brain systeem eens te ervaren.

Op pad met de Specialized Epic!

Nadat ik was aangekomen bij Stouwdam tijdens de testdagen was het eerst tijd om mijn eigen pedalen te monteren en natuurlijk zorgen voor een goed afgesteld zadel.

Ik had mijzelf voorgenomen om de MTB route van Assen (Baggelhuizen) te gaan fietsen en daar 2 of misschien wel 3 rondjes te gaan rijden. Met 2-2,5 uur tijd om te testen leek mij dit toch wel echt mogelijk.

Half rondje Baggelhuizen en de fiets voldeed echt prima en reed heerlijk. Hij voelde erg licht aan en reageerde goed op alle instructies zoals sturen en remmen en alles bij elkaar klopte het gewoon.

Na dit halve rondje stond ik toch echt met een lekke band bij de benzinepomp te wachten op vervoer terug naar Stouwdam en aangekomen aldaar werd er snel en vakkundig door Marten een ander achterwiel ingezet (bedankt daarvoor!) en besloot ik nog naar de nieuwe MTB Route van Rolde te fietsen.

MTB Route Rolde

Alhoewel ik de fiets al rondom de Baggelhuizerplas had gestuurd zorgde het andere achterwiel en de prima bandenspanning voor een hele andere ervaring rondom Rolde.

Ik kon even echt de fiets goed aan de tand voelen. Flink tempo maken en even allerlei dingen uitproberen, de verschillende standen van de Brain achterdemper en ook gewoon goed uitproberen hoe de fiets reageerde op de worteldoeken op de route en de krappe bochtjes die er te vinden zijn.

Het eerste wat mij toch wel opviel was de hoeveelheid rust die de achtervering mij bracht op de worteldoeken en de andere technische aspecten op beide routes. Ik kon beter mijn snelheid erin houden en natuurlijk hoefde ik minder klappen op te vangen met mijn lichaam.

Hierdoor gaf de fiets dan ook weer meer vertrouwen en reed ik toch net even ietsje harder op sommige stukken dan met mijn eigen Specialized Chisel.

Alles bij elkaar, duurde de 2,5 uur testtijd veels te kort en moest ik met pijn in mijn hart weer terug richting Assen om deze geweldige fiets weer in te leveren.

Specialized Brain technologie

Specialized monteert al jaren de Brain technologie op zijn fietsen, van de Epic HT (hardtail) tot de volgeveerde Epic (Epic FSR in het verleden).

Maar wat doet deze techniek nu precies? En wat merkte ik er als rijder nou precies van.

Epic Brain – De module naast de remschijf is het ”Brain” gedeelte

De Specialized Brain technologie is eigenlijk een zelfdenkende lockout voor de voorvork en de achterdemper.

De module die geplaatst is bij de achteras registreert de klappen en afhankelijk van de instelling die je selecteert op deze module reageert de demper daar weer op, doordat er een olie ventiel opengaat en zorgt voor olietoevoer naar de demper.

Bij de voorvork zit deze module weggewerkt in 1 van de vorkpoten, en werkt nagenoeg hetzelfde.

Wat heb ik als berijder tijdens het testen hiervan gemerkt?

Zoals ik al schreef zijn er meerdere instellingen die je instelt bij de module, denk hierbij aan van stevig tot aan zacht. Wat dan weer overeenkomt met de impact die nodig is om te zorgen dat de demper geactiveerd wordt en ook daadwerkelijk inveert.

Bij de ”stevige” stand was voor mij de ontgrendeling en de daadwerkelijke reactie te duidelijk en ervaarde ik dat soms als negatief, doordat er een echte duidelijke ”klik” te voelen was.

Bij de ”zachte” instelling was dit eigenlijk niet aanwezig maar toen merkte ik weer dat op paden met minder obstakels of op vlak fietspad de demper toch actief bleef, waardoor ik het gevoel had dat ik toch energie verloor in het inveren van de fiets.

De Brain technologie is eigenlijk ontwikkeld om tussen de bovenstaande 2 uitersten de juiste middenweg te vinden door te reageren wanneer nodig en vergrendeld te zijn als het niet nodig is.

De 2,5 uur die ik de fiets getest heb, met een standaard luchtdruk in de achterdemper is niet voldoende om hier dan ook exact antwoord op te geven.

Roze en blauw, je moet er van houden!

Conclusie, wat vond ik er van?

De uren die ik heb doorgebracht met deze fiets vlogen om en waren kort gezegd erg leuk. Ik had echt het idee op pad te zijn met een fiets die gewoon helemaal klopt en eigenlijk gewoon echt wil doen waar die voor gemaakt is:

Racen!

Ik weet / lees al jaren over de Brain technologie echter heb ik dit nog nooit zelf mogen ervaren en dat is dan eindelijk een keer gelukt. Ook al heb ik er maar kort mee gefietst merkte ik wel dat ik het fijn vond.

De Epic Pro is echter alleen aan te schaffen in de kleurstelling zoals op de foto’s en die moet je gewoon liggen, het is niet helemaal mijn ding echter vond ik het nog steeds een mooie fiets om te zien en de kleurstelling werkt ook zeker wel.

Toch zou ik zelf, ondanks het hoge prijskaartje het een en ander nog aanpassen aan de fiets, echter is dit natuurlijk 100% persoonlijk en zul je dat altijd houden.

Je kunt hierbij denken aan het zadel en de handvatten, en ook de breedte van het stuur. Maarja wie koopt er een fiets en behoudt hem 100% zoals hij uit de winkel komt?

Ik ben in ieder geval positief verrast door de Specialized Epic en dit is dan ook zeker een fiets voor op het lijstje als ik in de toekomst een volgeveerde fiets wil aanschaffen.

Bij deze wil ik dan ook graag Stouwdam Assen en Specialized Nederland bedanken voor de kans om deze fiets te mogen testen!

En dan gaan we vanaf nu weer de rondjes maken met mijn eigen vertrouwde Specialized Chisel!

Mijn Specialized Chisel!