Tussen kerst en oud en nieuw had ik in de omgeving van Losser een familieweekendje, en nadat ik vanaf Assen naar Losser was gefietst, dacht ik: dan fiets ik als ik tijd heb ook nog de route van Losser!.

Ik ben de route gestart vanaf ons logeeradres, echter kun je de route ook starten vanaf:

  • Boederij Judith-Hoeve, Judithhoeveweg 5 – 7582 PA in Losser.
  • Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Bentheimerstraat 15a – 7587 ND in De Lutte.

Info over de route:

  • Losser: 35 kilometer – +- 170 hoogtemeters – Blauwe MTB pijlen

Vanaf Losser zijn de volgende MTB routes te rijden:

  • Oldenzaal
  • Denekamp
  • Enschede Noord

De route maakt onderdeel uit van het mountainbikenetwerk Twente en wordt onderhouden en aangelegd door RTC Denekamp en de Oldenzaalse Wielerclub.

Net na het passeren van N734

Losser, de route

Vanaf mijn logeeradres in Losser hoefde ik maar 400 meter te rijden en dook ik gelijk een singletrack op, dit begon dan ook wel goed en ik had er gelijk zin in!

De eerste 700 meter en gelijk een leuke singletrack! Wat een traktatie dacht ik, en ik genoot volop.

Koud was het wel, en her en der was het wat nat echter ligt de route er uitermate goed bij dat hij met veel weersomstandigheden toch wel goed te rijden moet zijn.

Helaas was het maar kort genieten, en na dit stuk singletrack duurde het tot aan Oldenzaal en een goede 7-8 kilometer voordat ik weer enigzins kon gaan genieten van mooie singletracks.

Tot aan Oldenzaal rijdt je dan namelijk alleen maar over brede zandpaden en veel asfalt / fietspaden.

Bij Oldenzaal duik je dan wel het natuurgebied het Hulsbeek in, en daar vind je verschillende technische uitdagingen, van Northshore onderdelen tot aan rotstuinen en een paar verraderlijk steile klimmetjes en afdalingen.

Ook vind je een bikepark met echte drops en jumps en zijn er meerdere opties om deze korte route meerdere malen te rijden. Het rondje van Oldenzaal is maar 7 kilometer lang en je kan deze dus meerdere malen rijden voordat je je weg vervolgt op de route van Losser.

Na het spelen rondom Oldenzaal vervolg je je weg om via de noordkant van Oldenzaal en De Lutte terug te fietsen naar Losser. Het overgrote deel hiervan doe je echter over fietspaden / brede zandpaden en af en toe een klein stukje singletrack.

Rondom Oldenzaal vind je leuke technische onderdelen!

Losser, de beoordeling

De beoordeling van Losser, is redelijk en wordt denk ik enigzins gered door de combinatie van de route van Oldenzaal die deels onderdeel is van de route van Losser.

De route zelf krijgt een 2, met 35 kilometer zie je toch wel erg veel asfalt en brede paden, met af en toe een leuke singletrack. De aansluiting / passage van de route van Oldenzaal levert wel een leuke technische en leuke mountainbike beleving met zich mee, en die kun je dus ook als volledige ronde rijden om dan weer de blauwe route op te pakken.

Bereikbaarheid leek mij gewoon goed, beide parkeerlocaties zijn ruim opgezet en de aansluitingen zijn gewoon goed met de vele N-wegen. Dus voor de bereikbaarheid zeker een 5!

Als laatste dan de moeilijkheidsgraad, en ik moet zeggen dat de route zelf (Losser) niet erg technisch is en eigenlijk wordt het alleen moeilijk rondom Oldenzaal.

Hier kan je wel kiezen voor meerdere lijnen en opties en vind je dan ook uitdagingen voor elke rijder, en hier kun je ook zeker leuk spelen en werken aan je technische vaardigheden, hierom krijgt de route wel een moeilijkheidsgraad van 3.

De beoordeling voor Losser is als volgt:

  • Route: 2/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 3/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

Enschede linksaf en Losser is rechtsaf!