Sinds een paar weken is deze route weer open nadat er nieuw leven is ingeblazen. Naast het feit dat het een mountainbike route is, kun je hier ook trailrunnen en deel je dus ook delen van de route met de trailrunners.

Ik ben de route gestart vanaf:

  • Strandpaviljoen Meerwijck, Strandweg 4 – 9606 PR in Kropswolde

Info over de route:

  • Meerwijck: 11 kilometer – +- 20 hoogtemeters – Zwarte MTB pijlen

Vanaf Meerwijck zijn helaas geen officiële verbindingen naar andere MTB routes, echter is de route van Zuidlaren prima te bereiken vanaf bovenstaande startlocatie.

Vanaf het Paviljoen volg je het fietspad terug naar de N386 en kun je via het fietspad naast deze weg terug naar Zuidlaren waar je de MTB Route Zuidlaren kunt oppakken.

Op dit moment is het mij niet duidelijk wie er zorgt voor het onderhoud en aanleg van de route.

1 van de afdalingen! Pas op! Erg steil.

Meerwijck, de route

Aan de rand van Kropswolde vind je het Zuidlaardermeer, en rondom het meer vind je verschillende campings en paviljoens om te kunnen genieten van het meer en de natuur in de omgeving.

Ik heb de auto geparkeerd aan de Strandweg, en hier vind je voldoende parkeergelegenheid alhoewel het in de zomer erg druk kan zijn.

Vanaf de parkeerplaats vervolg je je weg op de fiets richting het paviljoen waar de eerste bordjes je de route op sturen.

Het eerste stuk van de route is een combinatie van singletrack en een breed zandpad waar ook door ruiters gebruik van wordt gemaakt, hier is het dus erg goed opletten op ruiters en zeker in nat weer hard werken door de vele plassen en geulen in het pad.

Na een paar honderd meter sla je linksaf en volg je een smal pad langs het water, ook hier is het erg nat en vind je in de natte maanden veel modder.

Vervolgens krijgen we een paar honderd meter singletrack en af en toe word dit onderbroken door een wandel of ruiterpad, dus let goed op mederecreanten!

Na het passeren van een grasveld komt onderstaande klim in het zicht, en omdat je vanaf het pad links af deze klim opdraait moet je zorgen voor de juiste versnelling of je snelheid meenemen.

Bovenop dit heuveltje heb je 2 mogelijkheden om af te dalen, één hele steile afdaling (voor de gevorderde fietser) en één makkelijkere afdaling, tijdens mijn rit was de makkelijke afdaling versperd door een omgewaaide boom.

Na het afdalen fietsen we verder over een aantal singletracks om dan een soort van grindpad te volgen wat overgaat in een asfalt fietspad, niet lang daarna draai je echter weer een singletrack op en kun je je weer even uitleven.

Door de vele bladeren is het pad op dit moment niet altijd even goed zichtbaar, maar omdat het pad iets dieper ligt kun je aardig goed zien waar je langs moet rijden.

De rest van de route wisselt zicht af tussen fietspaden / singletracks en bredere onverharde paden, de laatste twee zijn in de natte omstandigheden slecht te fietsen.

Ook rijd je door Kropswolde heen en dan krijg je aan de andere kant van Kropswolde nog een aantal singletracks voor je wielen en een paar smalle en gladde bruggetjes. Op dit stuk vind je wederom een klim en afdaling en beide zijn ook wel weer voor de gevorderde fietser.

Uiteindelijk met een paar brede paden en naar mijn idee te smalle singletracks kom je terug bij de parkeerplaats en is het tijd om de fiets weer in te pakken.

Linksaf vervolgt de route zich, met een pittige klimmetje

Beoordeling

De beoordeling van Meerwijck, is door de weersomstandigheden waarin ik de route fietste, slecht. De vele nattigheid van de laatste dagen doen de route echt geen goed.

Als het minder nat is op de route ga ik zeker nog een keer terug, omdat ik denk dat de weersomstandigheden een grote rol speelden tijdens mijn bezoek.

De route krijgt een 2, de route is niet erg uitdagend en bevat veel lange rechte paden. Ook is de keus om soms ruiterpaden te gebruiken een probleem tijdens nat weer.

Het feit dat de route wordt gedeeld met trailrunners en ruiters levert naar mijn idee geen problemen op, echter kan dit wel anders zijn op drukkere dagen.

Bijna op het einde van de route fiets je langs een sloot over een breed pad, echter ligt er 20 meter naar links ook een leuk stuk singletrack tussen de bomen door, helaas is hier dus niet voor gekozen.

De moeilijkheidsgraad wordt voor mij een 1, de 2 klimmetjes in de route en bijbehorende afdalingen zijn wel voor gevorderde fietsers en zijn ook nog best lastig.

Verder, de bereikbaarheid is gewoon een 5, veel parkeermogelijkheden en een goede aansluiting. Ook fietsend kun je hier prima komen vanaf Zuidlaren of Hoogezand.

Alleen in de zomer kan het wel flink druk zijn op de parkeerplaats en waarschijnlijk op de route.

De beoordeling voor Meerwijck is als volgt:

  • Route: 2/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 1/5

Meer info over de route Meerwijck: http://bevertrailmeerwijck.nl/

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl