Op 24 november 2019 was het weer erg mooi weer en ik ben dan ook lekker op pad geweest met de mountainbike, ik heb dit keer gekozen voor de route van Dwingeloo.

Afgelopen jaar ben ik hier ook al geweest en dit beviel erg goed, dus bij deze mijn beoordeling van Dwingeloo!

Ik ben de route gestart vanaf:

  • Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12 – 9417 TG in Spier

De andere 2 startlocaties zijn:

  • Parkeerplaats Smalbroekerweg in Lheebroek
  • Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter ’t Zaand 1, 7991 NG in Lhee

Info over de route:

  • Dwingeloo: 22 kilometer – +- 75 hoogtemeters – Rode MTB pijlen

De routes van Steenwijk / Ruinen / Diever-Hoogersmilde / Wijster liggen allemaal op 15-20 minuten rijden vanaf Dwingeloo en Diever-Hoogersmilde is via de zwarte MTB pijlen te verbinden met Dwingeloo.

De route word onderhouden en aangelegd door Recreatieschap Drenthe.

Fietsen over het grootste heidegebied van Europa

Dwingeloo, de route

Parkeren bij het oriëntatiecentrum is goed te doen en er is zeker voldoende parkeergelegenheid. Dus was het tijd om mij om te kleden en te vertrekken.

Vanaf de parkeerplaats rij je terug naar de N855 om daar aan de overkant van de weg het fietspad te volgen waarna je het bos in duikt via een singletrack.

Vanaf het begin rijd je langs de afzetting van het heide gebied omdat er schapen grazen en zorgen voor de natuur. Er liggen op dit pad meerdere wortels en het is redelijk smal dus wel even goed opletten!

Na een paar honderd meter het hek te hebben gevolgd kom je bij een doorgang door het hekwerk inclusief wildrooster, het pijltje staat hier rechtdoor echter is het de bedoeling dat je door het hek heen gaat en je weg vervolgt in het natuurgebied.

Dit begint met een breed pad en een asfalt pad en je hebt hier ook de mogelijkheid om het uitkijk punt te beklimmen waar je dan over de A28 en richting Wijster kunt kijken. En natuurlijk ook een mooi overzicht hebt van het natuurgebied.

Na het uitkijkpunt vervolgt de route zich via de eerder genoemde brede paden, en kruis je meerdere wandelpaden en ruiterpaden. Eigenlijk moet je de hele route wel op je hoede zijn voor andere recreanten.

Niet lang hierna krijg je toch echt wel een paar leuke singletracks voor je kiezen, over de heide heen en door het bos. Wortels, wortels en nog eens wortels op de meeste singletracks.

Ook kun je je helemaal vergapen aan de vergezichten op sommige plekken en echt genieten van de natuur.

Na de singletracks wisselt het zich wat af met verharde fietspaden en brede paden en krijg je wederom wat singletracks voorgeschoteld.

De laatste stukken singletrack liggen vlak naast de A28 en deze weg hoor je dan ook overduidelijk op het moment dat je je laatste meters maakt terug naar de parkeerplaats.

Wortels en technische afdalingen

Beoordeling

De beoordeling van Dwingeloo, is redelijk en zeker een leuke route om te rijden. Met de mogelijkheden in de buurt zoals Wijster / Diever-Hoogersmilde en Havelte / Steenwijk kun je alle kanten op!

De route krijgt een 3, een leuke route en goed onderhouden. Er is denk ik nog iets meer mogelijk met de hoogteverschillen en er zouden een aantal lange rechte stukken vervangen kunnen worden door singletracks en andere opties.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is ook een heel mooi gebied om door heen te mogen fietsen en je kunt ook echt genieten van de mooie natuur.

Bereikbaarheid is gewoon goed, door de aansluiting op een N- en A-weg kun je snel en gemakkelijk de parkeerplaats bereiken en er zijn ook 3 parkeerplaatsen / startplaatsen beschikbaar.

De moeilijkheidsgraad wordt voor mij een 2 en de worteldoeken / klimmetjes in de route zijn goed te doen echter is het wel opletten zeker als er veel blad op de route ligt.

De beoordeling voor Dwingeloo is als volgt:

  • Route: 3/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl