23 november 2019, oftewel de opening van de MTB Route Rolde! Ik was erbij en heb de route gelijk gereden en natuurlijk beoordeeld!

Omdat ik in Assen woon, ben ik zelf op de fiets gestapt, kom je met de auto dan kun je parkeren bij:

  • VV Rolder Boys, Nijlanderstraat 34, 9451 BM in Rolde

Info over de route:

  • Rolde: 9,8 kilometer – +- 45 hoogtemeters – Rode MTB pijlen

De route van Rolde wordt ook wel de mountainbike rotonde genoemd, omdat je verschillende mogelijkheden hebt om via korte verbindingsroutes naar de volgende routes toe kan fietsen: Loon-Anloo / Gieten.

In de toekomst worden nog verbindingen richting de routes van Assen en Grolloo aangelegd.

De route word onderhouden en aangelegd in samenwerking met het Recreatieschap Drenthe en TFC Rolde.

Veel MTB routes in Oost-Drenthe

Rolde, de route

Het begin van de route ligt naast de voetbalvereniging waar het vandaag erg druk was, dit is denk ik wel iets om rekening mee te houden als je met de auto komt.

Vanaf de parkeerplaats kun je richting de route die begint bij de zandverstuiving naast de voetbalvelden, hier vind je dan ook het informatiebord met daarop alle routes en de verbindingen.

Dan kun je de route op en lekker gaan fietsen! Je draait eerst een rondje rond de zandverstuiving om daarna de Nijlanderstraat over te steken.

Net voor je bij de weg komt, wordt de snelheid er flink uitgehaald door een smal en kronkelend stukje singletrack waardoor de veiligheid wordt gegarandeerd, dit is een mooie oplossing om de route veilig te houden.

Ook vind je overal waar nodig de juiste bordjes en waarschuwingen, dit is perfect voor elkaar!

Eenmaal de weg over en je krijgt weer een flink stuk singletrack om je lekker op uit te leven, lekker draaien en keren en gaat het wat op en neer door het gebruik van de mogelijkheden die het bos daar biedt.

De route is nog erg nieuw dus is het nogal hobbelig op dit moment, echter als dit straks lekker is ingereden door de mountainbikers ligt er toch zeker een mooi stukje route.

Zo rijden we nog een paar kilometer door over singletracks en zijn er ook genoeg wortels te vinden die ervoor zorgen dat je goed moet opletten en deze kunnen van tijd tot tijd ook verraderlijk zijn!

Helaas is het niet allemaal singletracks en we rijden nu over een breed pad richting de splitsing met Gieten! (zie foto onder)

LET OP! De splitsing naar Gieten lijkt vanaf een afstandje een fietstunnel en je denkt er zo in te kunnen rijden, echter is dit een trap!

Na wat singletracks in het bos komen we terecht op een asfaltweg met aansluitend een fietspad, dit stuk voegt naar mijn idee niet veel toe aan de route, dat is dan toch jammer. Op dit stuk kom je wel de splitsing tegen richting MTB Route Loon-Anloo.

Via wat brede paden komen we weer terug in het bos rondom Rolde waar er wederom wat singletracks worden voorgeschoteld, na een erg leuk stuk achter het voetbalveld langs komt de zandverstuiving weer in zicht en zijn we alweer klaar met de route.

Veel stukken singletrack zijn ook in gebruik als wandelpad dus houd dan ook rekening met andere recreanten op de route!

Rechtdoor: Gieten – Rechtsaf: Rolde

Beoordeling

De beoordeling van Rolde, is redelijk en zeker een leuke route om te rijden, ook de verbindingen naar vele andere routes betekend dat Rolde een mooi startpunt is voor een weekendje weg met je mountainbike!

De route krijgt een 3, een leuke route en mooi aangelegd. Er zitten wat langere rechte stukken in en een flink stuk fietspad, hopelijk kan dit in de toekomst nog worden aangepast.

Bereikbaarheid is gewoon goed, Rolde ligt aan de N33 en is goed bereikbaar. Parkeren kan in het weekend een uitdaging zijn vanwege de voetbalactiviteiten bij de Rolder Boys.

De moeilijkheidsgraad vond ik zelf met een 2 prima te doen, ook zijn er op meerdere plaatsen splitsingen gemaakt waar je kunt kiezen voor: moeilijk of makkelijk.

Dit vind ik een hele mooie toevoeging aan een route zodat je wat kunt afwisselen en de route ook uitdagend blijft op de lange termijn, dit zou ik graag meer zien.

De beoordeling voor Rolde is als volgt:

  • Route: 3/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl