Mountainbiken rondom Havelte is wel gebonden aan een aantal regels omdat beide routes, namelijk oost en west gelegen zijn rondom het militair oefenterrein van Havelte.

Ga je hier fietsen? Hou rekening met de volgende dingen:

  • Havelte West – Blauwe MTB pijlen, altijd toegankelijk ook doordeweeks.
  • Havelte West – Rode MTB pijlen alleen toegankelijk tijdens het weekend.
  • Havelte Oost – Mededelingen bord aan de start van de route met belangrijke informatie. Lees deze dan ook goed voor je op pad gaat.

Bij beide routes is het van belang dat je ten alle tijden op de route fietst!

Ik heb de route gestart vanaf:

  • Poort Holtingerveld, Van Helomaweg – N353 in Havelte

Info over de route:

  • Havelte West: 16 kilometer – +- 160 hoogtemeters – Blauwe MTB pijlen

De routes van Steenwijk / Ruinen / Dwingeloo / Wijster  liggen allemaal op 15-20 minuten rijden vanaf Havelte, en deze zijn ook op de fiets met elkaar te verbinden.

De route word onderhouden en aangelegd door Recreatieschap Drenthe.

Fietsen langs de tankbaan

Havelte West, de route

Nadat ik de fiets uit de auto had gehaald en mij had omgekleed kon ik vertrekken, vanaf de parkeerplaats rij je terug naar de N353 om daar aan de overkant van de weg het fietspad te volgen.

Na een paar honderd meter fietspad rijd je bij een restaurantje de route op, waar het gelijk al begint met singletracks.

Vanaf hier kun je dan ook lekker los en kruis je nog slechts 2 keer een fietspad en voor de rest is het allemaal singletracks.

De singletracks slingeren langs de randen van het militaire oefenterrein, en stuurmanskunst is af en toe echt wel nodig, snelle en slingerende singletracks met bomen strak langs de route.

Na ongeveer 6 kilometer volgt de splitsing om de rode route te fietsen (Alleen in het weekend!) ik heb hier gekozen om gewoon de blauwe route te blijven volgen. De rode lus voegt ongeveer 6 kilometer toe aan de gehele route.

Kies je niet voor de rode lus wordt je getrakteerd op een paar leuke heuveltjes en een soort van pumptrack.

De singletracks blijven maar komen en ondertussen komt er wat serieus hoogteverschil voorbij met een paar flinke klimmen en leuk afdalen.

Constant ben je aan het draaien en keren en aan het klimmen en afdalen over de heuvels rondom het oefenterrein.

Niet lang hierna volgt helaas de realiteit, de laatste singletrack terug naar het fietspad en de parkeerplaats.

Parkeerplaats inclusief wasplaats! Perfect!

Beoordeling

De beoordeling van Havelte West, is redelijk en zeker een leuke route om te rijden. Binnenkort kan ik hopelijk ook Havelte Oost een keer rijden, helaas was dit deze keer niet mogelijk in verband met het weer.

De route krijgt een 3, een leuke route en goed onderhouden. Er is denk ik nog iets meer mogelijk met de hoogteverschillen.

Bereikbaarheid is gewoon goed, door de aansluiting op een N-weg kun je snel en gemakkelijk de parkeerplaats bereiken en je avontuur starten. Groot pluspunt is ook de wasplaats voor fietsen en paarden, waardoor de fiets weer redelijk schoon mee naar huis kan.

De moeilijkheidsgraad vond ik zelf met een 2 prima te doen en gezien de heuvels en klimmetjes zou dit bij een iets minder gevorderde fietser ook wel een 3 kunnen zijn.

De beoordeling voor Havelte is als volgt:

  • Route: 3/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl