Een kleine 2 week geleden was ik in Limburg om de Bart Brentjens Challenge te rijden. Vanwege de vroege start om 10:30 besloten mijn vriendin en ik om in de buurt te overnachten en dus waren we al op zaterdag in Limburg.

Dit gaf mij dan ook de mogelijkheid om nog 2 routes te fietsen in de omgeving, namelijk de route van Valkenburg en die van Gulpen.

De beoordeling over Valkenburg heb je vorige week al gelezen en hierbij dan ook de beoordeling voor Gulpen.

Je kunt de route starten vanaf:

  • Mosaqua, Landsraderweg 13, 6271 NT in Gulpen

Info over de route:

  • Gulpen: 25 kilometer – +- 620 hoogtemeters – Groene MTB pijlen

Naast deze 2 routes vind je verspreid door heel Limburg heen nog eens 400 kilometer aan MTB routes.

Alle routes worden onderhouden en aangelegd door MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg) en de verschillende mountainbike clubs.

Om dit initiatief te steunen kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen waarmee er nog meer routes kunnen worden gerealiseerd en het onderhoud kan worden gepleegd.

Een paar kilometer na het begin kijk je al uit over het dal

Gulpen, de route

De route van Gulpen ligt in het Limburgse Heuvelland. Dit gebied is ontstaan uit de uitlopers van de Ardennen en de Eiffel wat zorgt voor flinke hoogteverschillen en vele heuvels.

Ik ben de route gestart vanaf de parkeerplaats bij Mosaqua en eigenlijk was hier voldoende ruimte om te parkeren, echter zou dit midden in de zomer wel eens anders kunnen zijn.

Zodra je de parkeerplaats verlaat en het grindpad opfietst volgt er gelijk al een flinke klim naar de top van de heuvel. Eerst even een opwarm rondje op het parkeerterrein of een rondje Gulpen is wel aan te raden!

Bovenaan de heuvel begin je aan een lus met een lange afdaling en weer een klim omhoog om je eigen pad te kruisen ter hoogte van de eerste klim waarna je verder rijdt richting een mooi bos wat half op een heuvel ligt.

De route voert je via de singletracks in het bos en een paar leuke afdalingen richting wat bredere paden tussen de weilanden en akkers door.

Onderaan een van de langste afdalingen kun je een beek doorkruisen, echter als dit je niet ligt kun je er ook omheen en vervolg je de route op dezelfde manier.

Met 620 hoogtemeters ben je veel aan het klimmen en word je ook beloond met leuke en snelle afdalingen.

Dit maakt de route zwaar en tegelijk uitdagend omdat zeker de afdalingen zorgen voor hele hoge snelheden, en de klimmetjes zijn erg steil om sommige momenten.

Ook is het zaak om goed op te blijven letten, ook op de rustigere stukken. Op meerdere plekken deel je de route met wandelaars.

De route bevat ongeveer 70% onverharde paden en 30% verharde paden en wegen.

Beekje tijdens de route van Gulpen

Beoordeling

De beoordeling van Gulpen, is erg goed te noemen.

Veel klimwerk met als beloning mooie afdalingen en stukken singletrack zorgen voor een zware maar leuke route om te rijden.

Door de vele hoogtemeters op deze route is de moeilijkheidsgraad een 5. En ik zou deze route zeker afraden voor de beginnende fietser.

De route zelf krijgt een 4, er ligt een hele mooie route met genoeg klimmen en afdalen echter heb ik het idee dat er her en der nog wel wat asfalt uit kan en vervangen kan worden voor singletracks of offroad paden.

De parkeergelegenheid is gewoon goed te noemen, rondom Mosaqua zijn genoeg parkeerplaatsen alleen weet ik niet of dit in hartje zomer ook het geval is.

De beoordeling voor Gulpen is als volgt:

  • Route: 4/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 5/5

In het Heuvelland liggen verbindingsroutes waarmee je gemakkelijk meerdere routes aan elkaar kunt koppelen en nog meer van Limburg kan ontdekken op de mountainbike.

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

Meer info over MOZL: https://mozl.nl/

Technische afdaling met veel wortels.