Afgelopen zondag reed ik in Eijsden de Bart Brentjens Challenge, ik was al op zaterdag in Limburg en heb ik nog de route van Valkenburg gefietst.

Je kunt deze route starten vanaf:

  • Cycle Center Tweewielerverhuur, De Valkenberg 8b, 6301 PM in Valkenburg aan de Geul
  • Wielercafé Aan de Kirk, Sibberkerkstraat 46, 6301 AW in Valkenburg

Rondom Valkenburg liggen 2 routes:

  • Valkenburg – 29 kilometer – +- 490 hoogtemeters – zwarte mtb bordjes
  • Valkenburg Broekhem – 16 kilometer – +- 300 hoogtemeters – blauwe / gele mtb bordjes

De routes zijn met elkaar te verbinden door de witte mtb bordjes te volgen, ik heb er voor gekozen alleen de route van 29 kilometer te fietsen.

Naast deze 2 routes bij Valkenburg vind je verspreid door heel Limburg heen nog eens 400 kilometer aan MTB routes.

Alle routes worden onderhouden en aangelegd door MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg) en de verschillende mountainbike clubs.

Om dit initiatief te steunen kun je de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen waarmee er nog meer routes kunnen worden gerealiseerd en het onderhoud kan worden gepleegd.

De klim net buiten Valkenburg nadat je door het dorp heen bent gefietst.

Valkenburg, de route

Ik ben de route gestart vanaf ons logeeradres, dus ik heb helaas geen extra info over de bereikbaarheid via de parkeerplaatsen en de ruimte die deze parkeerplaatsen bieden.

Laat ik allereerst beginnen met het feit dat 29 kilometer en bijna 500 hoogtemeters toch wel flink is voor Nederlandse begrippen. En dit maakt de route ook zeker uitdagend.

Vanaf mijn startpunt was het eerst even warm worden op een kilometer of 3 asfalt wegen voordat ik via een half verharde klim 1 van de vele heuvels op fietste. De eerste klim ligt parallel aan de Keutenberg, alhoewel niet zo steil, maar vraagt gelijk het nodige van je lichaam.

Na dit stukje klimmen, was het tijd om met wat slingerende singletracks af te dalen richting een asfalt weg waar we weer een paar honderd meter asfalt voor de kiezen kregen.

Na dit stuk asfalt weg duik je via een singletrack een mooie afdaling in, waar de snelheid erg hoog kan oplopen en waar het echt opletten is geblazen.

Hierna volgt helaas weer een stuk asfalt, maar mede door de hoogteverschillen is dit niet altijd een probleem.

Vervolgens komt Valkenburg in zicht, en tijdens het doorkruisen van het dorp rijd je door wat smalle straten en drukke kruispunten, dus opletten is hier noodzakelijk.

Rondom Valkenburg pak je een klimmetje mee, en een paar stukken singletrack voordat je weer wat verder van Valkenburg af rijdt en vervolgens weer terug naar Valkenburg waar een lastige klim op je wacht.

Halverwege deze klim zit een uitkijkpunt waar je dan een mooi zicht hebt op Valkenburg en de Cauberg. Via nog een lange smalle en snelle afdaling kom je even later langs een vakantiepark waar je dan weer bijna bij de Keutenberg komt en dan zit je rondje er alweer op.

De route van Valkenburg is 60% singletracks en 40% brede paden / verharde paden. Voor mij was dit echter geen probleem vanwege de mooie route en de uitzichten waar je van kan genieten op sommige stukken.

In Valkenburg en ten noorden van de A79 heb ik de bordjes gemist. Echter was dit compleet mijn fout. De route is heel erg duidelijk aangegeven.

Beoordeling

De beoordeling van Valkenburg, ondanks de afstand en het aantal hoogtemeters is de route goed te doen voor de ervaren mountainbiker, voor de beginner is de route denk ik nog iets te zwaar en te technisch op sommige stukken.

Hierom, is de moeilijkheidsgraad een 5 geworden, de klimmetjes die erin zitten, zijn conditioneel zwaar en de afdalingen technisch en af en toe listig.

De route zelf krijgt een 5, simpelweg omdat er een hele mooie route is aangelegd. Ook omdat de routes er perfect bij liggen en er veel tijd in het onderhoud wordt gestopt.

De beoordeling voor Valkenburg is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: ?/5 (geen gebruik van gemaakt)
  • Moeilijkheidsgraad: 5/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl

Weer een klim, en deze viel mij erg zwaar, uitzicht op Valkenburg