Op slechts een halfuur van Assen vind je Veendam, en daar ligt ook een mountainbike route! Dus fiets in de auto, en eens kijken wat voor route er ligt.

Je kan de route starten vanaf de Borgerswoldhoeve:

  • Borgerswoldhoeve Veendam, Flora 2, 9642LW in Veendam

De route van Veendam ligt rondom recreatiegebied het Borgerswold. Hier vind je meerdere wandelpaden / ruiterpaden / recreatieplassen en fietspaden. Dus let goed op rondom de route!

  • MTB Route Veendam – 23 km – +- 90 hoogtemeters – zwarte mtb bordjes

De route bestaat uit 2 lussen, en de langste lus is 23 km. Wil je toch liever de korte lus rijden, zit je ongeveer aan de 10 km aan route.

Onderhoud en aanleg is in handen van Stormvogels Veendam.

De route splitsing, rechtsaf is de lange route, linksaf de korte route.

Veendam, de route

Zelf ben ik op de fiets gestapt vanaf de Borgerswoldhoeve, en het parkeren is prima voor elkaar. Er is genoeg ruimte voorhanden en er zijn meerdere parkeerplaatsen te vinden rondom het recreatiegebied.

Ik ben op de fiets gestapt op de parkeerplaats en richting de heuvel gereden die verderop langs het fietspad ligt, als je deze kant opgaat kom je aan je rechterhand de route / bordjes tegen.

Het begin van de route was erg leuk en beloofde veel goeds. Meerdere smalle singletracks en af en toe nog wel smal en technisch.

Dit houdt een paar kilometer aan en je zult ook wat klimmetjes tegen komen op / rondom de hoogteverschillen van het recreatiegebied.

Bij de splitsing heb ik toch gekozen voor de lange route en na een paar honderd meter onverhard te hebben gefietst duik je de woonwijk in, om vervolgens via een smalle sluis daar terecht te komen op een breed onverhard pad.

De bordjes staan op dit stuk er ook niet, of zijn weggehaald. In ieder geval ik raakte de route kwijt en heb een stuk gereden wat niet in de route zit.

Rood: Mijn gereden route
Paars: het hierboven vermelde gemiste stukje route van Veendam.

Na dit voorval kwam ik weer terecht op de officiële route en konden we weer bezig met leuke / technische singletracks.

Echter na een paar kilometer kwamen er ook hele stukken asfalt tussendoor en paden die worden gedeeld met ruiters, wat vooral in het mulle zand en het omgewoelde zand erg zwaar was.

Na nog een paar steile klimmen en leuke afdalingen was het einde in zicht en kwamen we weer in de buurt van de parkaarplaats.

De route van Veendam bestaat voor 50% uit singletrack en 50% fietspaden / brede onverharde paden.

Beoordeling

De beoordeling van Veendam, is niet al te best. Op sommige stukken misten de routebordjes, en waren sommige bordjes ook erg kort voor de bocht geplaatst of niet zichtbaar door de manier van plaatsen.

Ook is de route op verschillende plaatsen erg smal, wat opzich geen probleem is. Echter doordat hier dan ook bramenstruiken of brandnetels groeien is het niet altijd erg prettig fietsen.

Hierom, is de moeilijkheidsgraad een 1 geworden, de route biedt weinig uitdaging en de klimmetjes in deze route zijn voor iedereen goed te doen.

De route zelf krijgt een 1, als de route korter was geweest met alleen de singletracks en af en toe een stuk fietspad, had je een hele andere route gehad.

Een langere route is niet altijd beter, dat laat de route van Veendam heel erg goed zien.

Ik heb dan ook contact gezocht met de Stormvogels en heb bovenstaande punten doorgegeven.

Alleen voor de bereikbaarheid scoort Veendam de volle punten, met meerdere parkeerplaatsen en goede bereikbaarheid.

De beoordeling voor Veendam is als volgt:

  • Route: 1/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 1/5

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl