Op 20 april was het zover! Een gezellig dagje fietsen met mensen van het mountainbike forum: http://www.mountainbike.nl! Erg leuk forum waar we routes / fietsen / fietsproblemen en allerlei andere dingen bespreken!

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je verschillende MTB-routes, 9 in totaal. 2 hiervan zijn Hoge en Lage Vuursche.

Om de routes te mogen rijden ben je een vignet nodig, deze kost 7,50 en is op veel plekken te verkrijgen en is 1 jaar geldig. Met het geld wat wordt verdiend met het vignet worden de routes onderhouden en verbeterd.

Kom je met de auto naar de route? Ik heb geparkeerd bij de Kuil, adres hieronder:

– Restaurant Buiten in de Kuil, Zevenlindenweg 9, 3749 AW in Lage Vuursche

De 2 routes:

  • Hoge Vuursche – Rode routepijlen – +- 20km lang
  • Lage Vuursche – Groene routepijlen – +- 10 km lang

Op de route van Lage Vuursche zijn er wat mogelijkheden om de route in te korten of om een bepaald stuk van de route nog eens te rijden.

Beide routes liggen zoals eerder gezegd op de Utrechtse Heuvelrug, dus er zijn redelijk wat hoogtemeters te bedwingen. Beide routes zijn erg mooi aangelegd met veel singletracks en meerdere mogelijkheden met technische stukken en splitsingen.

Beide routes kun je starten vanaf de Kuil en komen hier ook weer uit, een gedeelte van Lage Vuursche is onderdeel van Hoge Vuursche, de splitsing om Hoge Vuursche te gaan fietsen staat erg duidelijk aangegeven en dit zal zeker geen probleem vormen.

Op beide routes kruis je wandelpaden / fietspaden en ruiterpaden, ondanks dat dit goed staat aangegeven is het toch echt zaak zelf goed op te letten op de overige recreanten.

Groene pijl : Lage Vuursche – Rode pijl: Hoge Vuursche

Beoordeling

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug is in 1 woord: Geweldig. Hele mooie natuur en geweldige parkoersen. Met het vignet heb je toegang tot alle 9 routes en de meeste hiervan zijn zeker een aanrader als ik mijn medefietsers mag geloven!

De route zelf krijgt een score van 5, mede door het goede onderhoud en de leuke mogelijkheden.

De routes zijn goed bereikbaar en parkeren is ook ruim en mogelijkheden om na de tijd even een drankje te doen bij het restaurant of even na te zitten in het gras bij de parkeerplaats.

Moeilijkheidsgraad, is toch een 4 geworden, mede door het hoogteverschil en de korte klimmetjes is het af en toe flink werken om boven te komen. Ook tijdens de warmere maanden liggen er bepaalde stukken op beide routes erg mul bij.

De beoordeling voor Lage en Hoge Vuursche is als volgt:

  • Route: 5/5
  • Bereikbaarheid: 5/5
  • Moeilijkheidsgraad: 4/5

Alles bij elkaar is de Utrechtse Heuvelrug een gebied om heerlijk te gaan fietsen! Als ik dichterbij zou wonen kwam ik hier zeker vaker!

Ondanks dat, ga ik mijn best doen om dit jaar alle andere routes op de Utrechtse Heuvelrug te gaan fietsen en dan rijdt ik zeker ook nog een keertje Hoge en Lage Vuursche.

Info over mijn beoordelingen vind je onder het kopje MTB Routes.

Routes ontdekken bij je in de buurt? Kijk op: www.mtbroutes.nl