Afgelopen week was het dan zover, mijn eerste deelname aan een meerdaags evenement in het buitenland. De Algarve Bike Challenge 2023.
Over het evenement zijn op mijn youtube kanaal alle 3 de etappes al te vinden en er volgt later nog een blog.
Deze blog gaat over mijn eerste keer vliegen met de mountainbike, en de voorbereiding voor we echt op pad gingen naar Portugal.
Ik heb hierbij de stappen beschreven die ik doorlopen heb voor de eerste keer vliegen met de mountainbike, misschien heb je hier ook wat aan, en onderaan vind je nog een aantal tips!
Stap 1: Vliegticket correct boeken.
Los van alle voorbereiding die ik heb gedaan om zelf er klaar voor te zijn, was het vliegen met de fiets ook een belevenis op zich.
Allereerst natuurlijk je vliegticket, waar je de fiets moet bijboeken om deze mee te mogen nemen. Deze gaat natuurlijk in het ruim en afhankelijk van de vliegmaatschappij verschillen de prijzen en de gewichten van de fietskoffer.
Wij vlogen met Transavia wat betekende dat ik 50 euro per vlucht bijbetaalde voor de fiets (dus 100 euro totaal) en mocht mijn fietskoffer max 32 kilo wegen.

Stap 2: Koffer aanschaffen of huren?
Zonder enige ervaring met vliegen met de fiets ben ik mij hier op tijd in gaan verdiepen, ongeveer 2 maand van te voren.
Echt specifieke koffers of tassen zijn erg praktisch echter vrij prijzig in aanschaf, en een kartonnen doos (waar een fiets in heeft gezeten) is wat lomper en biedt naar mijn idee veel minder bescherming.
Echter vond ik het nogal wat om voor 500-600 euro een specifieke fietskoffer of fietstas aan te schaffen van de grotere merken (Evoc / Pro / Thule) zeker omdat dit mijn eerste keer vliegen is met de fiets.
Een doos is vaak gratis of voor een klein bedrag op te halen bij de lokale fietsenzaak echter viel die optie voor mij af. Ik durfde dat gewoon niet aan.
Met wat zoekwerk kwam ik een aantal opties tegen:
- huren via een bedrijf
- huren via marktplaats / particulier
Gezien de voorwaarden, zoals borg / tarief per aantal dagen huren koos ik voor optie 1, huren via een bedrijf.
Ik kwam hierbij terecht bij Sportrental waar je duidelijk kunt kiezen uit meerdere fietskoffers maar ook andere sport gerelateerde producten zoals smart trainers of zelfs materiaal voor wintersport.
Mijn keuze viel op de Evoc Bike Bag, gezien de goede reviews op google en andere gebruikers op verschillende websites.

Stap 3: Ontvangst koffer
Eind februari heb ik via de website van Sportrental de koffer van mijn keuze gereserveerd via een vrij simpel keuzemenu en na het invullen van adres gegevens kon ik de betaling voldoen.
Dit was totaal 220 euro, 70 euro voor 10 dagen huur en 150 euro als borg. Die na terugsturen van de tas zonder gebreken binnen 2 dagen weer is terug gestort.
De huurperiode van 10 dagen word gegarandeerd door te zorgen dat de tas echt optijd word bezorgd bij je thuis, mijn gehuurde tas was op 3 maart bezorgd. En mijn huurperiode liep voor 10 dagen van 6 maart tot 16 maart.
De tas zat netjes opgevouwen in een grotere tas van een soort dik plastic inclusief retourlabel voor het retour sturen na gebruik.
De tas was nagenoeg nieuw en naast de uitleg van de fabrikant over het gebruik zaten er ook aanwijzingen in over het gebruik die Sportrental toevoegd.
Om de tas te kunnen gebruiken dien je het een en ander aan buizen en plastic strips te plaatsen die de tas sterker maken en de fiets beschermen.
Stap 4: Fiets inpakken
Zoals ik al schreef, dit was mijn eerste keer vliegen met de fiets en was ook het goed inpakken van de fiets iets wat ik voor het eerst ging doen.
Ik heb er dan ook voor gekozen dit 2 avonden eerder te doen dan uiteindelijk nodig, mocht het dan niet goed gaan kon ik altijd de volgende avond nog opnieuw aan de slag of aanpassingen maken.
Om de fiets goed in te kunnen pakken moet je de volgende onderdelen sowieso loshalen:
- Pedalen
- Stuur
- Zadelpen / of dropperpost volledig omlaag
- Wielen uit het frame
- Derailleur loshalen
- Derailleur pat loshalen (verschilt per tas / fiets)
De tas had ik klaargezet en toen kon ik de framebeschermer vastmaken achter het balhoofd, het doel hiervan is om je stuur hieraan vast te maken als je die hebt losgehaald. Het stuur ging los en werd vastgemaakt aan het frame pad. De stuurpen heb ik weer compleet gemonteerd om het plaatje hiervan niet kwijt te raken waarmee je het stuur vast zet.
Toen kon de dropperpost naar beneden en heb ik ook de zadelklem losgehaald, alleen mijn dropperpost naar de laagste stand was niet genoeg ivm mijn XL frame. Dus moest deze zover mogelijk het frame in. (denk eraan zadelhoogte te noteren!)
Nu zijn de pedalen aan de beurt, en nadat deze zijn verwijderd gaan de wielen uit het frame.
Het is tijd om nu het overgebleven frame alvast in de tas te plaatsen, waarbij je bij de Evoc Bike Bag een blok hebt waar je trapas op komt te rusten.
Nu het frame in de tas staat, kan ik hem gaan vastzetten met de klittenband strips en meerdere spanbandjes met een gesp sluiting.
Nu de fiets in de tas staat, is het tijd om de derailleur los te halen, hier koos ik ervoor om de derailleur vast te laten aan de derailleur pat en heb ik de derailleur pat los gemaakt.
Op alle plekken waar ik verwacht schade te kunnen krijgen heb ik het frame ingepakt met isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen.
Vervolgens gaan de wielen elk in een apart zijvak van de Evoc Bike Bag met de remschijf naar binnen gericht. En we zijn klaar!

Als laatste heb ik de ruimte onder de achteras gevuld met:
- Schoenen
- Rugtas
- Achterderailleur
- Vorkpomp
In het doorzichtige vakje zitten de volgende spullen:
- Pedalen
- Extra ketting
- Steekassen
- Sportvoeding
- Gereedschap
Met bovenstaande materialen heb ik gezorgd dat dit echt vast lag of niet teveel kon bewegen, losliggende spullen kunnen makkelijk schade veroorzaken aan je fiets.
Stap 5: Fiets inleveren bij odd-size bagage
De fiets is ingepakt, je andere bagage ook en je bent op het vliegveld. Na het inchecken bij de balie en de koffer is voorzien van een label moet je de koffer inleveren bij de balie voor afwijkende bagage.
Hieronder vallen fietsen, maar ook surfplanken etc.
Dan kun je gaan genieten van je vlucht!

Stap 6: Bestemming bereikt!
Zo, je bent geland en aangekomen op je bestemming. De fiets kun je weer ophalen bij afwijkende bagage en het is tijd om de tas eerst goed te inspecteren of er geen schade aan de tas is ontstaan.
Bij schade aan de tas altijd navraag doen bij de luchtvaart maatschappij en noteren wat er is misgegaan / foto’s maken.
Is er niks aan de hand? Op weg naar je hotel of verblijf en dan kun je de fiets weer in elkaar zetten!

Tips voor het inpakken van je fiets:
De volgende punten heb ik geleerd tijdens deze ervaring en wil ik graag me je delen:
- Demonteer je fiets met een multitool die je ook meeneemt naar je bestemming. Heb je extra gereedschap nodig? Pak dit in zodra je klaar bent met demontage van het onderdeel waar je het voor nodig had. Op je bestemming eerst opzoek moeten naar een specifiek stuk gereedschap is nooit leuk.
- Haal onderdelen los als je het niet vertrouwd, mijn shifter zat erg dicht op mijn frame / aan de buitenkant van de tas en ik was bang dat deze zou kunnen afbreken bij een impact. Neem hiermee geen risico’s
- Maak een zakje of doosje met de kleine onderdelen, zoals het boutje van je derailleur pat
- Een rol bubbelfolie van een euro of 2 van de lokale bouwmarkt is heel handig om schoenen / pedalen andere zaken in te pakken.
- Gebruik je bidons voor extra opslag, ik had hier mijn gelletjes in gestopt en mijn buisje met sportdrank tabletten.
- Gebruik de ruimte in je fietskoffer nuttig, als je nog veel ruimte hebt vul een plastic tas met je fietskleding en doe deze bij je fiets in.
- Maak foto’s van hoe je fiets is ingepakt, voor de terugreis zodat je alles weer netjes kunt inpakken
- Zorg dat je fiets goed schoon is. Daarmee blijft je tas schoon en hou je schone handen met het inpakken / uitpakken.
- Neem reserve onderdelen mee die niet teveel ruimte innemen of misschien lastig te vinden zijn. (extra derailleur pat / remblokken / ketting)
En als laatste: vergeet vooral niet te genieten van je trip en je ritten in het buitenland, ik vond het zeker toen ik de fiets aan het inpakken was nogal spannend. Eenmaal op bestemming was ik heel erg blij en gerust gesteld dat een goede fietskoffer / fietstas echt goede bescherming bied voor je fiets.
Voor meer informatie over Sportrental:
*het gehuurde product is uit eigen middelen betaald en betreft geen sponsoring*